En lykkemynt kjøpt på nett, et dødninghode han selv har laget i Photoshop og et sølvsmykke med St. Georgs-korset. Alt dette hadde Anders Behring Breivik på seg da han ble pågrepet på Utøya.

I retten har aktoratet vist frem bildene av symbolene. Breivik forklarer at han har laget dødninghode-symbolet basert på bilder han har funnet på nett, og etter «instrukser» han etter eget sigende fikk fra sitt angivelige Knights Templar-nettverk.

Selv ser Breivik på symbolet som et forslag fra hans side. Et St. Georgs-kors står i hodeskallen. På selve skallen er det både et islamistisk, et kommunistisk og et nazistisk symbol

— Det representerer det det står for. Vi kjemper for saken vår til døden. Det er det som skiller oss fra andre militante nasjonalister, sier Breivik i retten.

- Fremstår som rasetenker

Religionshistoriker Terje Emberland (bildet) sier at St. Georgs-korset er knyttet til korsfarermytologien - legenden om den brave ridder som dreper dragen - mens dødninghodet er symbolet for nazistenes Schutzstaffel (SS).

FORSKER: Terje Emberland mener Breivik står nærmere nazismen han vil innrømme.

— Her knytter han seg til en tradisjon for SS, sier Emberland, som er seniorforsker ved Holocaust-senteret i Oslo.

- Men i retten sier Breivik også at han tar avstand fra nasjonalsosialismen?

— Ja, men det gjør han ikke. Han sier både det ene og det andre. Han sier også at den siste rene etniske stat forsvant med 2. verdenskrig, og nevner Erik Blücher og nasjonalsosialistiske terrorgrupper i Tyskland som forbilder. Også dette med å kalle våpnene sine med norrøne navn er også nazistisk symbolbruk og mytologi, sier Emberland.

Han mener Breiviks avstand fra nazismen er rent pragmatisk: Han anser det som politisk ineffektivt å bruke nazismen på grunn av den status etter andre verdenskrig, men at han i realiteten anser nasjonalsosialister som brødre i kampen.

— Under rettssaken har han fremstått mye tydeligere som en rasetenker enn han gjorde i manifestet. Hele begrunnelsen for aksjonen er å redde det norske urfolk. Med etnisitet og rasekategorier som underliggende drivkraft knytter han seg tettere til nazismen, sier Emberland.

Det kristne ridderidealet

Post doktoer Eivor A. Oftestad ved Universitet i Oslo sier at St. Georg er en av de mest berømte martyrhelgenene fra 300-tallet. Fortellingen om hvordan han drepte en truende drage ble populær under middelalderen.

— Han ble Englands skytshelgen, og ble enda viktigere under korstogene, som en av helgenene som hjalp korsfarerne til seier i 1099. Det fortelles at St. Georg og St. Demetrius, en annen soldathelgen, viste seg som spøkelsesrittere som ga mot til korsfarerne, sier Oftestad.

St. Georg ble korsfarernes beskytter og etter hvert personifiseringen av det kristne ridderidealet. Han ble også Englands skytshelgen - det røde korset på hvit bakgrunn er Englands flagg.

— Når Breivik bruker dette er det vel fordi han forsøker å konstruere en sammenheng til korsfarernes forsvar av kristenheten, og patetisk nok til ridderidealer, men også fordi det er blitt et symbol brukt av nasjonalistiske grupperinger, sier Oftestad.

Også English Defence League bruker det røde korset som symbol.

Oftestad forteller videre at dødninghode har vært brukt i mange ulike sammenhenger, fra sjørøvere til gamle gravsteiner. Også frimurerordenen - som Breivik var medlem av - bruker dødninghodet som symbol på døden, noe man må gjennom og overvinne, sier hun.

Tok med seg lykkemynt

I tillegg til dødninghodet og St. Georgs-korset, hadde Breivik med seg en lykkemynt på Utøya.

— Den skulle bringe lykke, sa Breivik i retten.

— Gjorde den det, spurte aktor Inga Bejer Engh.

— Ja, det gjorde den, svarte Breivik.

Han forklarte at teksten på baksiden er historisk, og at den binder sammen de opprinnelige tempelridderne med de Breivik hevder finnes. Også de opprinnelige tempelridderne brukte i stor grad St. Georgs-korset som sitt symbol.

— Hvem laget mynten, spurte Engh.

— Et selskap i USA, sikkert, som har laget slike mynter.

— Men de andre i Knights Templar, har de samme mynt, spurte Engh.

Aktoratet mener denne organisasjonen bare finnes i Breiviks eget hode.

— Nei. Dette er jeg som har kjøpt. Dette er kommersielle varer som ikke har noe med vårt nettverk å gjøre, svarte Breivik.

LYKKEMYNT: Mynten som Breivik kjøpte på nett lignet på denne.
FAKSIMILE
FORKLARER SEG: Terrortiltalte Anders Behring Breivik.
SCANPIX