• Ikke oppgi navn, adresse eller telefonnummer til de du treffer på internett. * Avtal aldri å møte nett-venner, uten at foreldre eller andre voksne er til stede.

Av alle nettvett-regler er disse de klart viktigste, ifølge Jeanette Åsli, leder for Redd Barnas barnepornoprosjekt. Bare de siste par månedene har Redd Barna fått over 200 tips om sex-saker der mindreårige skal ha blitt involvert via internett.

Tipsene sendes videre til etterretningsavdelingen i Kripos. Jeanette Åsli tror vi bare har sett begynnelsen av "bølgen" der barn og unge sex-misbrukes etter det de tror er uskyldig flørt på nettet.

To metoder

— De som bruker pratelinjer til å komme i kontakt med mindreårige, kan deles inn i to grupper. Den ene bruker lang tid på å opparbeide seg tillit hos barna, og er veldig flinke til å snakke ungdommens eget språk. Den andre gruppen er veldig pågående, veldig direkte, og tilbyr barn store pengesummer for å ha sex med dem, sier Åsli til Bergens Tidende.

Hun tror at mørketallene for slik kriminalitet er store, og at barn og unge lett kan bli dratt inn i ting de ikke ser konsekvensen av. Etterpå skammer de seg, og vegrer seg derfor for å fortelle om det de har vært utsatt for.

– Må anmeldes

— Jeg synes den amerikanske boken "katie.com" illustrerer veldig godt hvordan dette foregår. Boken, som er basert på en sann historie, handler om en jente som i lang tid kommuniserer med en person som hun tror er på samme alder. Han hun regnet for sin nærmeste venn, viste seg å være en voksen mann som ville voldta henne.

Boken beskriver jentens følelse av å bli lurt, og stigmatiseringen hun opplevde i ettertid, sier Jeanette Åsli. Hun oppfordrer alle barn og unge som opplever ubehagelige ting i forbindelse med internett-bruk, om å fortelle dette til foreldre, lærere eller andre voksne de stoler på.

— Og så må forholdene anmeldes. Det er den eneste måten vi kan komme slike saker til livs på, sier Jeanette Åsli.