Samtidig gleder han seg til å lære mer om hiv/aids-problemene i denne delen av verden.

Møtte organisasjoner

— Jeg har inntrykk av at situasjonen her er mer alvorlig her enn det er gått opp for oss i Vesten, sier kronprins Haakon, som fredag kveld møtte en rekke representanter for forskjellige hjelpeorganisasjoner i Durban.

Kronprins Haakon er høy beskytter for årets TV-aksjon som går til Kirkens Nødhjelps arbeide for hiv-positive og aidssyke over hele verden.

Interessert

— Jeg har vært interessert i hiv/aids-problemene lenge, og lærte en del om situasjonen her i Sør-Afrika da jeg besøkte Cape Town med UD-aspirantene i fjor. Sykdommen slår jo beina under utviklingen i et samfunn, og den slår ned i alle samfunnslag, sier kronprinsen.

Han går travle tre dager i møte når han fra fredag morgen skal sette seg inn de omfattende problemene rundt hiv og aids i Sør-Afrika. Han håper at hans besøk i landet vil være med på å øke oppmerksomheten rundt problemene.

Etter ankomsten torsdag ettermiddag, fikk kronprinsen en privat sightseeing i Durban før han deltok i et møte med påfølgende middag med offisielle representanter fra KwaZuluNatal-provinsen og representanter flere sør-afrikanske hjelpeorganisasjoner.

Her fikk han også hilse på en vaskeekte zulu-prinsesse, prinsesse Sibusile som representerte sine foreldre, kong Goodwill og dronning Bule. De var invitert til middagen, men ble forhindret fra å komme.

Valgte Sør-Afrika

Det er ikke tilfeldig at kronprins Haakon har valgt nettopp Sør-Afrika for å studere hiv/aids-problemene på nært hold. Landet topper de mest uhyggelige statistikker når det gjelder utviklingen og omfanget av hiv/aids.

Gjennom Kronprinsparets Humanitære Fond, har han også vist at dette er et tema som han selv og kronprinsesse Mette-Marit vil ofre tid og oppmerksomhet på. Det har imidlertid ikke vært aktuelt for kronprinsessen å delta på denne turen. Men han lover å informere pressen hvis det blir

Kronprinsen vil oppholde seg i Sør-Afrika fram til søndag kveld. Fredag besøker han prosjekter i Durban, lørdag og søndag står prosjekter i Cape Town for tur.

Drop in

Første post på kronprinsens program fredag er et såkalt drop in-senter nord for Durban. Her kan folk som ønsker det få rådgivning og utført tester for å se om de er hiv-positive.

Han skal også besøke et barnehjem for forlatte småbarn, de fleste med hiv-smittede mødre. Her vil han få møte rundt 25 barn som har en svært usikker fremtid foran seg.

Senere på dagen vil kronprinsen få møte flere hiv-positive i Clermont, en såkalt township utenfor Durban.

Fredag kveld reiser kronprins Haakon videre til Cape Town, der det blir flere tilsvarende møter i løpet helgen. Kronprinsen skal også ha et møte med nobelprisvinneren biskop Desmund Tutu under oppholdet i Cape Town. (NTB)

Kronprins Haakon fikk møte en fargerik og vaskeekte zulu-prinsesse, prinsesse Sibusile, da han kom til Durban i Sør-Afrika torsdag. (Foto: Heiko Junge, SCANPIX)