PST-sjef Janne Kristiansen går av med øyeblikkelig virkning etter at hun på en åpen høring gikk langt i å avsløre at Forsvarets etterretningstjeneste (e-tjenesten) har agenter inne i Pakistan. E-tjenesten er en del av Norges hemmelige tjenester, og er underlagt Forsvarsdepartementet.

KrF-leder Knut Arild Hareide tror det er heldig for PST at Janne Kristiansen nå går av.

— Jeg tror ikke dette er så uheldig for PST. Nå får de en ny start i etterkant av 22. juli. De kan bygge opp tilliten på ny, sier Hareide om også er leder for Stortingets 22. juli-komité til bt.no.

- Ikke kontroll

Han betegner avgangen som helt riktig, og mener det ikke hersker tvil om at avgangen utelukkende skyldes onsdagens mulige taushetsbrudd om samarbeid med pakistansk etterretning.

— Janne Kristiansen har etterlatt et inntrykk av å ikke ha helt kontroll. Hun har veldig mange ganger kommet med uheldige uttalelser og feil, sier han.

Han påpeker at PST er avhengige av tillit, og at den har vært tynnslitt siden i terrorangrepene i sommer.

— Vi har jo også fått signaler internt fra PST-ansatte om misnøye med Kristiansen. Det er nok sunt med en ny sjef og et nytt ansikt utad som kan gjenskape tilliten til både politikere og befolkningen, sier Hareide.

Men han tror ikke dette vil få store konsekvenser for Norge.

— Jeg tror ikke vi skal overdramatiserer problemene dette eventuelt vil få for Norge på grunn av disse uttalelsene.

— Begeret rant over

Venstreleder Trine Skei Grande sier til bt.no at justisministeren ikke hadde noen andre muligheter enn å sparke Janne Kristiansen.

— Det er bra for PST at Kristiansen går. De kan ikke ha en sjef som svarer feil hver gang hun går utenfor manus og i går rant begeret over. Feiltrinnene var så grove at hun ikke kunne fortsette, sier Grande til bt.no.

Hun mener det var mange grunner til at Janne Kristiansen burde gå av, og at det er bra for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å få en ny leder.

— Kristiansen klarte ikke å forholde seg til data i 22. juli-saken og PST trenger en leder som skjønner faget.

- Setter liv i fare

Høyre-leder Erna Solberg mener det er helt naturlig at Kristiansen nå er ferdig som PST-sjef.

— Det er helt riktig at hun trakk seg. Ved å avsløre at den norske militære etterretningstjenesten opererer i Pakistan, setter hun også liv i fare. Det er en klar sikkerhetsrisiko fordi noen kan ha interesse av å lete etter disse personene, som for eksempel al Qaida, sier Solberg til bt.no.

Solberg synes det er riktig også for PST at Kristiansen trakk seg som sjef.

— Det er en vanskelig oppgave å holde det klart i hodet hva som er hemmelig og hva som ikke er hemmelig, men det er faktisk et krav til en sånn jobb.

Men Solberg tror ikke PST er skadet på grunn av denne saken.

- Tabbekvoten hennes var full

Anders Andundsen (Frp) sitter i den særskilte22.juli-komiteen.

Han mener det ironiske i denne saken er at Kristiansen blefelt av noe som ikke hadde med høringen å gjøre.

— Vi kan ikke ha en leder av de hemmelige tjenestene somikke kan holde på hemmeligheter. Ryggmarksrefleksen hennes burde reagertannerledes.

Utfordringen til Kristiansen mener han er at hun bare haddemidlertidig tillit fra statsråden.

— Hadde hun ikke tabbet seg ut nå, og 22.juli-kommisjonenikke hadde funnet noe nytt, tror jeg hun hadde blitt sittende. Men tabbekvotenhennes var full. Hadde hun hatt full tillitt hos statsråden så er det ikkesikkert denne tabben ville felt henne.

RANT OVER: Venstreleder Trine Skei Grande mener feiltrinnene til PST-sjef Janne Kristiansen var så grove at hun måtte gå av.
SCANPIX