— Han var veldig offensiv og forsvarte bruk av krigshandlinger for å skape fred. Han hørtes til tider veldig krigslysten ut, og kunne minne litt om Bush. Jeg tror Jagland fikk litt vondt i magen der han satt, sier Emil André Erstad (18 år).

Erstad har sett Obamas tale sammen med Tonje Habbestad (16) og Arne Garvik Janssen (16), som alle representerer BTbatts spaltistgruppe.

— Jeg ble positivt overrasket over talen. Han la vekt på at verdenssamfunnet må stå sammen om skikkelige sanksjoner mot land som bryter menneskerettighetene, sier Garvik Janssen.

Ingen nye løfter

— Jeg hadde håpet han skulle være mer konkret, og at han kunne komme med noen nye løfter eller tiltak. Det ble mye om at noe må gjøres, men ikke så mye om hva som må gjøres, kommenterer Habbestad.

Hun savner blant annet en forklaring på hvorfor Guantánamo fortsatt ikke er lagt ned.

Ungdommene tror Obama har tenkt på det kommende presidentvalget i USA når han har lagt så mye vekt på at militær makt kan skape fred.

Savner klima

— Det var bra han snakket litt om klima, men han kunne godt brukt mer tid på det, mener Habbestad.

— Ja, i fremtiden kommer mange konflikter til å være klimarelaterte. Mange kommer til å få ødelagt jorden sin og bli klimaflyktninger, sier Erstad.

— Han brukte heller ikke noe tid på verdensøkonomien, kommenter Garvik Janssen.

En god taler

Selv om ungdommene ikke er over seg av begeistring når de vurderer innholdet i talen er de veldig imponert over Obamas taleegenskaper.

— Det er helt vanvittig hvor godt han snakker, sier Garvik Janssen.

— Han er skamdyktig. Du bare sitter og venter på poengene. Han spiller på følelser, tar pauser og er veldig flink til å få oppmerksomhet, mener Erstad.

— Også lever han seg skikkelig inn i det han sier. Han så ikke ned i papirene en eneste gang, sier Habbestad.

Garvik Janssen trekker frem Thorbjørn Jagland som Obamas rake motsetning.

— Jagland fikler med papirene, ser ned og snakker dårlig engelsk.

Erstad er enig.

— Ja, de er som natt og dag. Av talerne jeg har hørt er det bare Bono som overgår Obama, sier han.

Hva synes du om talen? Si din mening her.