I stedet måtte Tuft reise 50 mil frem og tilbake fra bostedet Hylkje i Åsane til sykehuset i Sauda for å få utført en dagoperasjon. Bussturen frem og tilbake til Nesttun ville ha vært unnagjort på under to timer.

Ingen over sytti

Men Bergen Kirurgiske Sykehus (BKS) tar ikke imot pasienter over sytti år, var beskjeden hun fikk da hun ringte for å bestille time. Samme svar fikk også en pasientveileder i Fritt Sykehusvalg da Tuft ba henne undersøke saken.

— Slik kan vi ikke ha det. Alder alene skal ikke være et kriterium for å bli avvist ved våre sykehus. Det gjelder også de private klinikkene vi har avtale med, sier fagdirektør Odd Søreide i Helse Vest, og varsler opprydding.

BKS sikret seg i sommer fornyelse av en operasjonsavtale med Helse Vest. Den nye avtalen gjelder i to år og har en årlig verdi på 80 millioner kroner.

Tuft henvendte seg første gang til sykehuset i august fordi hun skulle ta en operasjon i håndleddet.

Ventetiden der var kort, og best av alt: Det var ikke mer enn tre kvarter med bussen fra Hylkje, hvor Tuft bor, til Nesttun der BKS holder til.

Det var bare ett problem: BKS ville ikke operere henne.

- Aldersdiskriminert

— I stedet måtte jeg reise til Sauda Sykehus og være borte i to dager. På vei ned reiste jeg fra Bergen klokken halv ni om morgenen og var ikke fremme på sykehus før i åttetiden om kvelden. Dagen etter var det omtrent samme reiserute hjem. Det gikk greit, men det var slitsomt med en hånd som var nyoperert og vond, og som jeg helst måtte holde høyt på grunn av faren for blødninger.

Når er hun meget opprørt over at Helse Vest har inngått avtale med et sykehus som hun mener åpenlyst aldersdiskriminerer pasienter.

Fagdirektør Odd Søreide bekrefter at Helse Vests pasientrettleder har fått henvendelser fra flere pasienter som har fått beskjed om at personer over 70 år ikke kan opereres ved BKS.

Må vurdere alle saker

Søreide er klar over at det kan være til tilfeller der pasientens alder må vektlegges før operasjon.

— Men vurderingen må gjøres i hvert enkelt tilfelle, enten på grunnlag av tilleggsopplysninger i pasientens henvisningsskriv eller ved undersøkelse av pasienten. Ingen sykehus kan sette generelle aldersgrenser for behandling, understreker han.

Han var ikke kjent med at Bergen Kirurgiske Sykehus skal ha satt generelle aldersgrenser for behandling.

— Helse Vest vil umiddelbart ta kontakt med dem og presisere at alder ikke kan være et generelt kriterium alene for å avvise en pasient for operasjon. Alle avvisninger på skje på individuelt grunnlag, opplyser fagdirektøren.

— Jeg regner med at alle sykehus vi har avtale med heretter vil sørge for at våre generelle retningslinjer vil bli fulgt, sier Søreide.

Silje Katrine Robinson