Han oppfordrer særlig folk i Nord-Norge, Midt-Norge og på Vestlandet til å tilpasse skiturene etter værvarselet.

Til daglig har Røde Kors en beredskap på nesten 7.000 mannskaper rundt omkring i landet.

I påskehelgen vil 2.000 av disse bli utplassert ved 170 stasjoner rundt omkring i den norske fjellheimen, forteller Nordby.

– Røde Kors har en god beredskap. Men folk må være klar over at det ikke er Røde Kors som er viktigst for å hindre ulykker i fjellheimen. Det viktigste er hva folk selv gjør, sier Nordby til NTB.

Onsdag før påskehelgen har allerede 2.000 Røde Kors-mannskaper vært involvert i 16 leteaksjer. To av dem var knyttet til mennesker som omkom. Røde Kors-mannskapene har så langt i påskeferien tatt seg av 269 personer som har pådratt seg skader i fjellet, forteller Nordby.

– Mer kunnskap

Det er ikke bare påskeaktiviteten i uværsområder som bekymrer generalsekretæren i Røde Kors. Funnene i en undersøkelse som Røde Kors gjennomførte før påske, bekymrer også:

– Undersøkelsen viser at nesten halvparten mener at de har for dårlige kunnskaper om kart og kompass. Halvparten mener de heller ikke har godt nok utstyr og er godt nok forberedt, forteller Nordby.

Han sier han sterkt vil oppfordre folk må tenke nøye gjennom hva slags utstyr de har og hva slags tur de legger ut på i forhold til for eksempel varsler om uvær.

– Må tilpasse

Generalsekretæren ber også folk om å tilpasse utstyr og klær til turene de har planlagt.

– Det er viktig at man går nøye gjennom og ser på det man har i sekken. Kart og kompass og riktige klær er nødvendig. Fjellet er veldig lumskt. Blir det uvær, kan ting endre seg veldig raskt, sier Nordby.

Han forsikrer at Røde Kors er i beredskap for å hjelpe dersom uhellet skulle være ute.

– Men folk kan ikke legge opp til at de vil bli reddet.

Sjøberedskap

Også for båtfolket og andre som foretrekker påskeferie ved sjøen eller innsjøer, har Røde Kors etablert beredskap i påsken.

– Vi tilbyr veiledning til denne gruppen, men har også sjøberedskap i form av hjelpekorsene til Røde Kors og et hundretall båter langs kysten og i vassdrag som er del av Røde Kors’ stående beredskap, forteller generalsekretær Trygve G. Nordby.

Larsen, Håkon Mosvold