• Mye av det som er sagt om meg av Aud Folkestad og lederen i Møre og Romsdal Venstre er rene løgnhistorier, sier Lars Sponheim.

Lars Sponheim er forferdet over mye av det Aud Folkestad, den ene nestlederen i Venstre, brakte til torgs gjennom flere aviser tidligere denne uken:

— Jeg opplever sterk støtte fra alle som møter meg i den praktiske politiske virkeligheten. Det skjedde ikke minst da det tirsdag ble servert rene løgnhistorier om meg fra Folkestad og lederen i Møre og Romsdal Venstre, sier han og fortsetter:

- Grunnløse påstander

— At jeg og Aud for eksempel ikke har hatt noe samarbeid på over hundre dager er fullstendig feil. Vi har hatt jevnlige møter i ledertrioen og i sentralstyret. Alle andre enn hun har opplevd samarbeidet som godt. Da disse beskyldningene ble fremsatt, varmet det derfor at jeg mottok minst tjue ganger så mange støtteerklæringer. Ekstra pris satte jeg på den sterke støtten fra Odd Einar Dørum og andre kolleger i regjeringen, sier Sponheim videre.

- De har skuffet meg

— Er det verdt umaken å fortsette som partileder?

— Ja, for det har med min ansvarsfølelse å gjøre. Jeg hører selvsagt de som sier at det må gå an å rekruttere leder på fritt grunnlag. Til det svarer jeg at det vil ha mange minussider å velge en partileder som sitter på utsiden. Nei, tiden er rett og slett ikke inne for et skifte nå. En del av dem jeg har rekruttert og skjøvet frem i årenes løp, har skuffet meg. De har ikke vist det politiske vekstpotensialet som jeg håpet på.

Forsømmer sitt fylke?

— Partifeller her i Hordaland klandrer deg for å forsømme ditt eget fylke?

— Min hverdag må jeg dele mellom oppgavene som partileder og statsråd. Siden 1993 har jeg arbeidet langt mer enn det noen kan forvente av meg. Det er et tankekors i dag at jeg de første fire årene - som enerepresentant for Venstre - fikk mye ros for at jeg gjorde så mye for Hordaland. Etterpå ble det etter mitt skjønn enda bedre, for da hadde vi flere stortingsrepresentanter fra Venstre i Hordaland, sier Lars Sponheim.

Knytter neven

I morgen drar partilederen til årsmøtet i Telemark Venstre, dagen etter til Hordaland Venstre. I begge fylkene knytter stridslystne tillitsvalgte nevene for å ta et oppgjør med ham. Men en del av salvene mot Sponheim de siste dagene har tent kampgnisten også hos partilederen fra Ulvik, selv om situasjonen tar på og tærer kraftig på humøret. Men Sponheim har stålsatt seg, og er godt forberedt, sier han.

Likevel går hardkjøret inn på ham:

— Kritikken sliter over tid når den blir gjentatt og gjentatt i den form vi er vitne til. Det er en kritikk som hele tiden går ut på å ramme meg personlig. Men jeg har heldigvis lært meg en overlevelsesteknikk.

— Det er klart at jeg er kontroversiell. Jeg har en direkte og ærlig form som gjør meg relativt sårbar. Det er dessverre ikke kultur i Venstre for å gi anerkjennelse. Jeg vil bare minne om at Venstre ved de to siste stortingsvalgene har oppnådd de beste resultater siden bruddet på Røros i 1972, tilføyer Sponheim.