Ungdomspartiene opplever en enorm pågang fra nye medlemmer etter terrortragedien.

Leder for Bergen AUF, Eigil Knutsen (23), er glad for at engasjerte ungdommer nå strømmer til partiene.

— Medlemsveksten er et godt uttrykk for at det norske samfunnet ikke vil la gjerningsmannens ideer seire. Breivik angrep demokratiet, det norske folk svarer med å styrke det, sier han til Bergens Tidende.

Knutsen har foreløpig ikke oversikt over medlemstallene i Bergen den siste uken.

— Mendet er noe vi vil forsøke å få i løpet av neste uke, sier han.

- Jeg var heldig

AUF-lederen var selv på Utøya forrige fredag.

— Jeg var så heldig å befinne meg i Hordalandsleiren på motsatt side av der Behring Breivik kom i land. Jeg sprang innover i skogen og nedover en sti og gjemte meg til slutt langs vannkanten i grottene.

Knutsen var heldig. Han ble reddet av turister med båt fem minutter før massemorderen ble tatt.

Blir viktigere

Knutsen håper at tragedien kan øke samfunnsinnflytelsen til norsk ungdom.

— Uavhengig av parti så har også folk fått øynene opp for at deltakelse i politiske organisasjoner er med på å styrke demokratiet. Det var det demokratiet, ikke Ap og AUF, som ble angrepet på fredag. Nå svarer folk med å styrke demokratiet, sier han.

Vil øke kraftig

23-åringen tror valgdeltakelsen vil øke kraftig i år.

— Mange vil nok likevel først nå forstå hvor viktig ungdom er. Deltakelsen er normalt lavere ved lokalvalg, men jeg håperi det minste tragedien bidrar til at folk styrker folkestyret ved å stemme.

— Tragedien på Utøya vil være i hodene på de fleste på valgdagen 12. september. Da tror jeg folk omsetter tankene til stemmer, sier han.

Tilbake til hverdagen

Knutsen vil forsette som AUF-leder og kjempe for det han tror på. Han roser oppfølgingen han har fått av kriseteamet til Bergen Kommune.

— Det hjelper å få samlet tankene og satt dem i system, sier han.

23-åringen er nå hjemme med familie og venner på Karmøy. På mandag skal han tilbake til Bergen for å være med venner. Et lite skritt mot et normalt liv.

— Jeg må jo bare prøve å finne tilbake til hverdagen, sier han.