Slik sykdommen ser ut nå, er det ikke fare for stor dødelighet når svineinfluensaen kommer til Norge. Det sa helseminister Bjarne Håkon Hansen under Helsedirektoratets daglige oppdatering om svineinfluensaen mandag.

Han sier bildet stort sett ser ut som det gjorde i forrige uke, og han regner med at svineinfluensaen utvikler seg til en pandemi og at den kommer til Norge, skriver Aftenposten.no.

**Les også:

Mexicanere i karantene i Kina**

Sykdommen vil imidlertid utarte seg mer eller mindre som en vanlig influensaepidemi, og antallet ventede dødsfall er dermed skrudd kraftig ned.

Flere blir syke Noen nye tall ville Helsedirektoratet imidlertid ikke ut med i dag, bortsett fra at de fremdeles regner med at opp til 40 prosent av arbeidsstokken kan bli borte fra jobb i en periode.

Flere enn vanlig vil bli syke fordi ingen er immune mot denne typen influensa.

Men Hanssen regner ikke med at de som blir syke vil måtte ligge på sykehus, og ber folk senke skuldrene.

— Vi regner med at viruset vil spre seg sakte men sikkert. Det vil bli en pandemi, og den vil komme til Norge. Mange vil nok bli syke fordi de ikke har immunitet. Den gode nyheten er at alt tyder på et mildt sykdomsforløp som minner om vanlig sesonginfluensa, og man blir frisk uten bruk av medisiner, sier Hanssen.

Drar til Kina Statsråden drar mandag kveld på en lenge planlagt reise til Kina. Reisen har vært oppe til vurdering på grunn av beredskapen i forbindelse med svineinfluensaen, og at den nå gjennomføres er et symbol både på at planlagt aktivitet kan gå som avtalt, og at man ikke regner med at det vil skje noen stor smitteutvikling i Norge de nærmeste dagene.

Hanssen understreker imidlertid at myndighetene vil holde beredskapen mot influensaen oppe.

Stoler ikke på Mexico-meldinger

Myndighetene i Mexico har justert ned antallet dødsfall knyttet til svineinfluensa fra 160 til 19. Mange av de øvrige dødsfallene regnes å skyldes ulike lungesykdommer eller en bakterie-lungebetennelse i tillegg til influensaviruset.

Direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet sier imidlertid at det mangler nye data for smittebildet i Mexico.

— Betyr dette også at informasjonen fra Mexico tas med en klype salt?

— Ja, vi har ikke lenger stor tiltro til meldingene fra Mexico. Og det betyr også at vi avventer meldingen om at influensaen er på retur der, sier Larsen.

I USA er det nå registrert tilfeller av viruset i 30 delstater, og i Canada er det omtrent like stor utbredelse.

I Europa er det sannsynlige eller bekreftede tilfeller i 12 land, mens det i Latin-Amerika, Afrika og Asia ikke kommer informasjon om sykdomstilfeller i noen særlig grad, ifølge helseministeren.

Han mener skyldes liten beredskap i disse områdene, snarere enn at sykdommen ikke er kommet dit.

Angrer ikke - Situasjonen slik den nå ser ut i Mexico, ligner mer på situasjonen i resten av verden. De første rapportene om syke unge voksne gjorde oss bekymret, men nå holder det å si at man må regne med å få en influensa utenfor den sesongen man vanligvis regner med å få den, sier Hanssen.

— Angrer du på at du gikk så voldsomt ut i forrige uke?

— I forrige uke fortalte vi om den utviklingen vi kjente til da, og i ettertid ser vi heldigvis at dette bildet ikke var riktig. Jeg mener uansett at man i slike situasjoner må være ærlig om det scenariet man planlegger ut fra, sier Hanssen.