På en pressekonferanse fredag ettermiddag slapp justisminister Grete Faremo nyheten om at Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård blir ny midlertidig poliitidirektør.

— Dette kommer som en overraskelse, men jeg har i dag fått trygghet om at jeg har støtte. Jeg starter med å planlegge et omfattende program for å utvikle norsk politi opp mot kommisjonsrapporten på mandag, sier Humlegård til de oppmøtte pressefolkene.

Han varslet også at politiet ville få ny toppledelse, skriver Aftenposten.no.

— Vi vil ganske snart sette ned en ny toppledelse i politidirektoratet med eksterne ressurser. Det vil bli flere utskiftninger, og vi kommer til å hente inn kompetanse som kanskje har manglet i politidirektoratet nå, sier Humlegård.

Fikk full støtte - gikk av

Humlegård får den nye jobben etter et dramatisk døgn for ledelsen i politi-Norge: I går ettermiddag var politisjefene for alle landets politidistrikt og særorgan samlet på Gardermoen for å diskutere hastetiltak etter den knusende kritikken i 22. juli-kommisjonens rapport.

Der fikk politidirektør Øystein Mæland full støtte av alle landets politisjefer, men om kvelden valgte han likevel å gå av — etter at han ikke fikk den nødvendlige tilliten fra justisminister Grete Faremo.

Hun avviser at dette var planlagt.

- Når startert vurderingen av om Humlegård er egnet?

— Det sier seg selv. Med den beslutningen som kom sent i går fra Mælands side, så handlet det om det da, sier Faremo til Aftenposten.

- Når ble han kontaktet?

— Jeg møtte Humlegård i dag morges, sier Faremo.

Varslet om problemer

Da Aftenposten.no snakket med Humlegård på torsdag understrekte han at han da hadde full tillit til Mæland som politidirektør.

— Alle er enige om at vi har full tillit til Mæland som politidirektør, og at han er riktig til å lede politiet videre. Det ville vært kritisk å bytte ham ut nå. At vi kommiserte dette satte han også pris på, sa han.

Like fullt fortalte han hvordan Kripos flere ganger hadde forsøkt å varsle Politidirektortat om problemene som gjorde at så mye gikk galt 22. juli.

— Det er vel kjent at rikslarmsystemet var dårlig teknisk. Det har vi i Kripos blitt sitert på i kommisjonens rapport, og at IKT-systemene i norsk politi er mangelfulle er ikke noe nytt. Vi meldte fra om det, og det er ikke blitt gjort tilstrekkelig for å bygge opp en teknisk plattform for riksalarm, sa Humlegård.

Nå blir Humlegård lederen som - i alle fall inntil videre - skal rydde i problemene både Kripos, 22.juli-kommisjonen og flere andre politisjefer har påpekt. Torsdag sa han at det er viktig med handlekraft for å rydde opp i politi-Norge.

— Jeg synes det er viktig med fokus på gjennomføringsevne. Vi trenger fremdrift og handlekraft, sa Humlegård.

Den nye midlertidilige toppsjefen i politiet er er 51 år gammel, har vært ansatt i politiet siden 1984, og har også bakgrunn fra Forsvaret.

- En markant og sterk leder

Humlegård ble sjef for Utrykningspolitiet i 2003, og seks år senere overtok han sjefsjobben i Kripos.

Han er cand.jur. fra 1992, og har gjennomført befalsskole og Statens Politiskole. Humlegård er fra Porsgrunn i Telemark.

Humlegård var også under vurdering da Mæland ble ansatt som politidirektør på forsommeren i fjor.

Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen og spesialist innen blant annet terrorisme, sa dette om Humlegård tidligere i dag, før det ble kjent at han får toppjobben i politiet:

— Han er en markant og sterk leder som blir satt veldig pris på og nyter stor tillit og respekt internt i politiet. Han har evne til å snakke med folk, er lite kontroversiell, men nyskapende og kunnskapsorientert. Og han har et uplettet forhold til 22. juli. Hans svakhet er at han mangler erfaring fra de politiske prosessene i den sentrale politiledelsen og Justisdepartementet. Men han kan stille med blanke ark og bred erfaring.

I Kripos rykker Ketil Haukaas rykker opp og blir konstituert Kripos-sjef etter Humlegård.