Flere fjellklatrere har omkommet i et isras på K2 i Pakistan. Den norske klatreren Rolf Bae (33) er savnet.

– Mange ekspedisjoner som befinner seg på K2, savner medlemmer. Jeg har ikke oversikt over hvor mange, sier Bjørn Sekkesæter, pressekontakt for den norske K2-ekspedisjonen, til NTB.

Det var lørdag kveld uklart hvor mange som er omkommet og savnet etter raset. Italienske medier melder at en serbisk og en koreansk klatrer er omkommet, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. Det svenske nyhetsbyrået TT melder om fire omkomne og minst tolv savnede klatrere.

Sekkesæter forklarer at klatrere kan sitte fast både over og under raset, og at raset har tatt med seg tau, noe som gjør det vanskelig å komme ned.

Den norske ekspedisjonen var i om lag 8.200 meters høyde, i området på K2 som omtales som dødssonen. På denne høyden har klatrerne ifølge Sekkesæter behov for 7-9 liter vann hver dag for å klare seg, og luften er svært tynn.

Redningsaksjon

Det er usikkert om den norske klatreren Rolf Bae nådde toppen av K2 fredag kveld. Han ble meldt savnet av kone og klatrekollega Cecilie Skog (33) etter at han ikke kom ned igjen til ekspedisjonens camp på 8.000 meter fredag natt. Også Øystein Stangeland (39) og Lars Nessa (29) er med på ekspedisjonen.

London-avisa The Times skriver på sine nettsider http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article4449712.ece at Skog tror Bae er omkommet. En død person som kan være Bae, ble funnet sent lørdag kveld.

– Hun sier at hun så ham forsvinne i raset. Vi tror hun så tre andre gå sammen med ham, sier den irske fjellklatreren Pat Falvey som har vært i kontakt med den irske ekspedisjonen på K2 hjemmefra.

Han mener at siden Bae var gode venner med den irske klatreren Gerard McDonnell, kan de to ha klatret sammen og blitt tatt av raset sammen.

Ifølge talsmannen for en svensk ekspedisjon var det minst seks ulike ekspedisjoner på fjellet da raset fant sted. Helikopter og klatrere er med på redningsaksjonen som nå er i gang.

– Alle ekspedisjoner som har medlemmer som er i stand til å bidra, har gått sammen om et forsøk på en koordinert redningsaksjon, sier Sekkesæter.

Går ned fra fjellet

Sekkesæters kontakt med K2 basecamp går nå via en nederlandsk ekspedisjon, men han har i dag snakket med Skog på telefon. Skog har opplyst at ekspedisjonen nå har kommet seg sikkert ned til camp 3 på 7.400 meter.

– De planlegger å gå videre ned og komme til foten av fjellet på rundt 5.000 meter i løpet av dagen. Det er en strabasiøs tur, men det er etablert faste tau langs ruta, sier Sekkesæter.

Han hadde lørdag ettermiddag kontakt med ekspedisjonen via satellittelefon der det er dekning. De fire har også en blogg de har oppdatert underveis oppe i fjellet. Sekkesæter sier han ikke vil ha mer informasjon om hva som har skjedd, før de tre nordmennene har kommet ned til hovedleiren.

Kan ha nådd toppen

Den norske ekspedisjonen forlot hovedleiren søndag, og nådde siste leir før toppen fredag. Ifølge Gamme.no nådde to av de norske klatrerne K2 fredag kveld, noe som i så fall er første gang nordmenn har besteget toppen.

– Hele ekspedisjonen var på et toppforsøk, men vi vet ikke om noen og hvor mange som nådde toppen. Hvem som har vært på toppen, betyr lite i en slik situasjon, sier Sekkesæter.

Sekkesæter sier til NTB at han håper alle som var med på ekspedisjonen, kommer seg trygt ned.

Utenriksdepartementet bekrefter at en nordmann er savnet og at den norske ambassaden har vært i kontakt med ekspedisjonen. Verken Sekkesæter eller Utenriksdepartementet har mottatt informasjon som tyder på at flere nordmenn kan være savnet på K2.