• Gi oss et bedre kollektivtilbud i Bergen. Det er kravet Ajit Singh Gill stiller på vegne av Ungdommens bystyre til klimabyråd Lisbeth Iversen.

— Om ikke tilbudet er elendig, så må det i hvert fall bli mye bedre enn i dag. Særlig ute i bydelene, sier ordføreren i de unges bystyre i Bergen.

BT samlet de unges talsmann og byråd Lisbeth Iversen (KrF) under møtet i det såkalte klimaforumet i Grand Selskapslokaler i går kveld.

Den politisk ansvarlige for klimapolitikken i Bergen innrømmer at kommunen har en lang vei å gå. Naturvernforbundets fylkesleder Ingar Flatlandsmo kalte Bergen for en miljøsinke i sitt foredrag.

«Putler av gårde»

— Vi er ikke god nok i dag, men vi putler av gårde. Dette er en utrolig viktig sak for meg, forsikret Iversen.

Hun listet opp en lang rekke tiltak Bergen gjennomfører, eller planlegger å sette ut i livet for å kutte utslippene av drivhusgasser i byen.

Den største klimasynderen i Bergen er transportsektoren som står for nær 60 prosent av utslippene av drivhusgasser.

— Jeg kan ikke si at kollektivtilbudet er fantastisk, men vi står på for å skape forbedringer. Selv om bilteknologien er i utvikling og gir kjøretøyer med lavere utslipp, er vi nødt til å ta grep som bysamfunn, sa Iversen.

Byråden beklaget at fremkommelighetstiltak for busser i sentrum «går sørgelig tregt». For syklistene er det derimot lysning i sikte.

«En menneskerett»

— Vi skal få parkeringshus for sykkel. Dessuten skal syklistene få prioritet gjennom sentrum og vi skal åpne en sykkelekspress-trasé fra Fjøsanger til bykjernen, fortalte Iversen til forsamlingen på rundt 150 personer. Rotary Bergen var blant arrangørene av møtet.

Byråden med ansvar for klima, miljø og byutvikling vil at Bergen skal ta initiativ til å bringe retten til bærekraftig miljø inn i FNs menneskerettighetserklæring.

Hun vil også sende såkalte klimapatruljer ut til kommunens rundt 90 skoler, der forskere skal informere elever om den globale oppvarmingen.

Ordfører i Ungdommens bystyret, Ajit Singh Gill fra Eidsvågneset, mener mange unge er opptatt av klimasaken.

— Men jeg skal ikke stikke under en stol at global oppvarming ikke står aller øverst på interesselisten i vår aldersgruppe, sier han.

«Skammelig av Frp»

Klimadugnaden i de ærverdige selskapslokalene strakte seg over fire timer, med innledninger, spørsmål og gruppearbeid der Rotary-medlemmer, miljøvernere og andre interesserte også skulle klekke ut gode ideer for hva Bergen og byens borgere kan bidra med lokalt i kampen mot global oppvarming. En av foredragsholderne var klimaforsker Tore Furevik ved Bjerknessenteret.

Overfor BT kom han med sterk kritikk av Fremskrittspartiets klimapolitiske utspill den siste tiden. At forskerkollega Helge Drange ble møtt med buing under sitt foredrag på Fremskrittspartiets klimaseminar sist helg, kalte Furevik for «skammelig».

— Men det sier jo mer om Fremskrittspartiet enn om Drange. Det forteller også noe om partiets klimapolitikk når de inviterer en person som Fred Goldberg til å belyse global oppvarming. De kunne jo like gjerne plukket en tilfeldig person fra gaten, sa professor Furevik, og siktet til den svenske eksperten på sveiseteknologi som Frp bruker som innleder på vårens interne klimakonferanser.

Delta i klimadiskusjonen her!

Odd Mehus