Fire terrorister fra IS var på vei til Norge, og skulle utføre en terroraksjon for den fryktede ekstreme islamistiske terrororganisasjonen, ifølge Dagbladet.

Avisen er kjent med identitetene og bakgrunnen til de fire IS-terroristene som opprinnelig er hjemmehørende fra land utenfor Midtøsten.

— Planla et større attentat

Både PST og E-tjenesten fikk de første meldingene om et mulig forestående terrorangrep 18. juli i sommer.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder som kjenner prosessen fra innsiden at opplysningene om terror ikke bare ble tatt alvorlig, men at alt tyder på at terrorfaren var reell og at terroristene hadde planlagt et større attentat i Norge i slutten av juli måned.

Usikkert hvem

Ifølge avisen er det fortsatt usikkert hvem terroristene egentlig var, og hvor i Norge de skulle slå til. Europeiske etterretningsorganisasjoner hadde informasjon om identiteten til IS-terroristene og at de var på vei mot Norge.

Opplysningene - som er ettergått av både E-tjenesten og PST - viser at informasjonen om et nytt terrorangrep skulle skje på et ukjent sted i Norge. Det forelå opplysninger om at IS-terroristene også kunne slå til i et søreuropeisk land.

Det er opplysninger som tyder på at terroraksjonen ville være spektakulær og skape internasjonal frykt.

To team dro

Dagbladet får bekreftet at de to utenlandske etterretningsorganisasjonene hadde innhentet detaljkunnskap om at det var overhengende fare for et terrorattentat mot Norge.

Ifølge avisen ble minst to team med terroreksperter ble sendt ut av Norge for å sjekke kvaliteten på informasjonen. Et av teamene reiste til den minste av de to hemmelige tjenestene. Der fikk de tilgang til alle opplysninger.

Interpol varslet

Samtidig som sikkerhets- og etterretningstjenestene i Europa samarbeidet og jaktet på terroristene, ble det sendt ut en melding fra Interpol, det ordinære politiets internasjonale samarbeid, om at fire IS-terrorister skulle slå til i Europa - trolig i Norge.

Interpol informerte også om terroristenes angivelig identitet.

I den graderte meldingen Interpol sendte ut til medlemslandene via det lukkede politikommunikasjonsnettet, ble det understreket at informasjonen ikke måtte deles ut og at opplysningene ikke måtte offentliggjøres.

Til Athen

Ifølge Dagbladet skal sikkerhets- og etterretningsorganisasjoner i Europa være sikre på at mennene - de fire IS-terroristene - kom til Aten i midten av juli måned.

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at alle sikre spor etter mennene stopper i Hellas. Ingen vet med sikkerhet hvor mennene oppholder seg nå. Eller hvor de reiste, etter at de ankom Aten.

Meldingene til de hemmelige norske tjenestene var at de fire var på vei nordover.

- Vi visste ikke

— Vi visste ikke om det var de fire som var beskrevet i Interpol-meldingene som skulle slå til. Eller om det kunne være en avledningsmanøver. Det var ingen grunn til å anta at de som skulle til Norge ville reise sammen. Hadde norske myndigheter gått ut med bildet, kunne det skapt mer forvirring, sier en kilde til Dagbladet.

Verken PST, justisministeren eller e-tjenesten vil kommentere saken til Dagbladet.