31-åringen ba dommeren først om å lukke rettens dører før han ville forklare seg i Oslo tingrett tirsdag. Dommer Torstein Hellesnes fant imidlertid ikke grunn til å stenge publikum og presse ute. Dermed måtte mannen likevel forklare med tilhørere til stede.

Erkjente delvis

De tre søstrene Nafisa (13), Saadia (24) og Sobia (27) ble slått med øks og drept i hjemmet sitt på Kalbakken om kvelden søndag 1. oktober i fjor. Den ene av søstrene ble også skutt med pistol.

Da retten ble satt, erkjente den tiltalte storebroren delvis straffskyld, til tross for at han ifølge forsvareren ikke kan huske hva han har gjort.

Ifølge partene er det ikke tvil om at Kahn faktisk begikk de bestialske drapene på sine egne søstre. Stridsspørsmålet under rettssaken er om han var tilregnelig da ugjerningene ble begått. Han er kjent strafferettslig tilregnelig, men forsvarerne varslet diskusjon om dette temaet da saken startet.

Kranglet om penger

I retten fortalte 31-åringen om pengekrangler mellom ham og søsknene. Da den ene søsteren kjørte bil uten sertifikat og kolliderte noen år tidligere, skal storebroren ha lagt ut 90.000 kroner i oppgjøret. Også broren lånte 50.000 kroner da han kjøpte leilighet.

– Da jeg fikk baksmell på skatten, begynte jeg å mase på dem om pengene mine, forklarte 31-åringen i retten.

Bare noen få minutter før drapene betalte Kahn inn 80.000 kroner over kontofon til kemneren i Oslo for restskatten. I retten husket han ingenting av denne innbetalingen.

Han insisterte imidlertid på at det aldri hadde forekommet fysisk vold i hjemmet, eller at det var spesielt konfliktfylt. Han fortalte at familien hadde stått samlet da den eldste søsteren var blitt mishandlet i sitt ekteskap og knivstukket av eksmannen, som senere ble sendt tilbake til Pakistan.

– Et helvete

Etter en streng oppvekst var eldstesønnen den eneste fra familien som pleiet den døende moren i Pakistan fram til 1994. Moren siste ønske var at faren ikke skulle gifte seg på nytt etter at hun døde. Hun ønsket at sønnen skulle gifte seg med en kusine, slik at hans kone kunne ta vare på faren og de fem andre søsknene i Norge.

– Det gikk meget hardt inn på meg. Jeg begynte å føle skyld, og at hun døde på grunn av meg, for det pleide hun å si. Også søsknene mine fortalte meg at hun døde på grunn av meg, sa mannen i retten.

I 1997 gikk han til slutt med på å gifte seg i et arrangert ekteskap. Faren ble pensjonist, og den da 20 år gamle eldstebroren måtte ta vare på hele familien på fem søsken, kone og etter hvert fire egne barn.

– Det er et helvete å være eldstemann i familien. Det ble tungt for meg å ta vare på alle sammen. Familien var stor, og jeg kunne ikke forsørge alle, forklarte mannen i retten.

Så syner

Han slet med pengemangel og fikk problemer med piller og alkohol. Etter hvert søkte han hjelp hos psykolog fordi han så syner av den døde moren. Hun forfulgte ham med kritikk og formaninger. Stadig oftere så han henne for seg.

– Noen ganger er det godt at hun er der, andre ganger ikke. Det kommer an på, sa mannen i retten.

– Har du fortsett å ha dialog med din mor etter det som skjedde i fjor, undret dommeren

– Ja, svarte Kahn.

– Hva sier hun om det, fortsatte Hellesnes.

– Noen ganger kritiserer hun meg, og andre ganger sier hun «gjort er gjort», svarte 31-åringen.

TONE GEORGSEN/AFTENPOSTEN