GARD STEIRO TROND NYGARD-STURE EYSTEIN RØSSUM

— I fjor var det tørke, men nå er det igjen god tilgang på Rohypnol i narkotikamiljøene. Det betyr flere overdosedødsfall, mener ruseksperter.

Mens narkomane dør, bygger bakmennene palasser i Baltikum. Politiet tror det er omsatt Rohypnol for over 100 millioner i Norge de siste årene.

— Første gang jeg ringte bestemor, torde jeg ikke å fortelle hvorfor jeg satt i fengsel. Jeg løy og sa jeg hadde fått problemer med innvandringsmyndighetene.

Det er bare to uker siden 28-åringen fra Litauen fikk vite at Bergen Fengsel blir hans faste bostedsadresse. Gulating lagmannsrett dømte ham til ni års fengsel. Nå er eneste håp at Høyesterett reduserer straffen med noen måneder.

— Samme hvor lenge jeg må sone, blir det ikke lett å komme hjem til Litauen. Politiet kaller meg jo en organisert kriminell. Den merkelappen blir jeg ikke kvitt. Havner jeg i noen form for trøbbel, vil jeg få tøffere behandling enn andre.

— Hva vil du gjøre?

— Jeg bosetter meg ikke i Litauen igjen. Sannsynligvis flytter jeg til et annet land. Det er enklere å reise nå når vi er kommet inn i EU.

Bygger nettverk

Hordaland politidistrikt har en uttalt målsetning om å ta bakmennene i narkotikamarkedet. Tiden da man lusket i Nygårdsparken for å pynte på beslagsstatistikken, er definitivt over. Nå sikter man høyt, og da nytter det ikke bare å lete i Bergen.

— Det er vår klare oppfatning at utlendinger styrer mye av narkotikahandelen. Norske kriminelle er naturligvis involvert, men når vi ruller opp en stor sak, er det ofte en utenlandsk statsborger på toppen av næringskjeden, sier politioverbetjent Jørn Solsvik.

Han mener dagens narkotikasmugling er langt bedre organisert enn tidligere.

— Først sender de en stråmann. Han skaffer seg legalt arbeid og et nettverk. Målbevisst bygger han opp et salgs- og mottaksapparat. Så kommer narkotikaen.

Politiet klarer bare unntaksvis å avsløre nettverkene. Kun en brøkdel av narkotikaen stoppes, som oftest blir bare kurerene tatt.

— Vi har aldri klart å komme helt til topps, men da vi tok de tre litauerne, var vi ikke langt unna.

Jobbet svart

— Det var en merkelig opplevelse. Juryen slukte alt sammen. Hele prosessen fikk meg til å tenke på det gamle Sovjet, sier 28-åringen i besøksrommet.

Han er en veltrent ung mann, håret er kortklipt. Tiden i fengselet bruker han til å lære norsk. Så snart han mestrer språket, håper han å få sjansen til å studere faget som alltid har interessert ham - historie.

— Jeg er en ganske normal fyr, kommer fra en vanlig middelklassefamilie. Før jeg dro til Norge, jobbet jeg for tyggegummifirmaet Stimorol. Jeg tjente bra, så det var ikke fattigdom som fikk meg til å dra utenlands.

Han forlot hjemlandet i 1997. I flere år reiste han rundt og tok strøjobber. I Italia, Danmark og England. Til slutt havnet han tilfeldigvis i Bergen og Norge.

— Jeg jobbet svart her og der. Malte og snekret. Det var gode penger.

Etter noen måneder som omreisende handyman, ble han ansatt i oppvasken ved en bergensrestaurant. Så kom tilbudet han burde avslått

— Det var en mulighet til å tjene noen raske penger. Kjekt å ha med seg tilbake til Litauen, tenkte jeg. Hvem som hadde regien, vet jeg ærlig talt ikke. Det var flere ledd mellom meg og toppen.

Hjelp! Lekkasje!

Det var toppene de skulle ta, de ti politietterforskerne som ble samlet i kontorene til Internasjonal avdeling ved Kripos 18. januar i fjor.

— Prosjektet ble kalt Multikrim. En tverrfaglig gruppe skulle kartlegge de litauiske nettverkene. På det tidspunktet var de i ferd med å få stor innflytelse på narkotrafikken til Skandinavia, sier politioverbetjent Lars Erik Øberg.

Politiet i Sverige hadde gjort samme erfaringer: Nær ubegrenset tilgang til Rohypnol i rusmiljøene. Mesteparten kunne spores tilbake til legemiddelprodusenten Roche i Sveits.

— Det viste seg at det hadde vært lekkasjer i Russland. Kriminelle hadde fått tilgang til legale leveranser, forteller Lars Erik Øberg.

Flere millioner tabletter var på avveie. Russerne sendte varene til sine venner i Litauen som smuglet dem videre til Skandinavia. Her ble de turkise pillene solgt med millionfortjeneste.

— Det er vanskelig å anslå noen sum, men at det er blitt omsatt Rohypnol for over 100 millioner kroner i denne perioden, er ikke usannsynlig, mener Øberg.

Da lekkasjen ble kjent, stoppet produsenten Roche all eksport av Rohypnol til Russland.

Sprit i kubber

I 1996 gjorde bergenspolitiet det første store beslaget av Rohypnol fra Litauen.

— Jeg husker at jeg tenkte: Dette er bare begynnelsen, sier Jørn Solsvik.

Han fikk rett. I 2002 ble 250 litauere arrestert i Norge. De fleste for vinningskriminalitet, men også mange for narkotikahandel. Dopet kom i kilovis, og smuglerne satte stadig nye rekorder i kreativitet.

— Jeg trodde ikke mine egne øyne, sier politiførstebetjent Knut Gorseth ved narkotikaseksjonen i Trondheim.

Under etterforskningen av en stor narkotikasak, ransaket politiet en gård i Soknedal. Ved første øyekast så det ut som den litauiske lastebilen var lastet med vedkubber.

— Da vi undersøkte nærmere, oppdaget vi at kubbene var hule. De hadde kløyvd dem, boret ut rom, stappet inn halvlitersflasker med sprit og fuget igjen. Det må ha vært et enormt arbeid, sier Gorseth.

Hele 4517 uthulte vedkubber fant politiet. Totalt 2500 liter 96 prosent sprit.

Blå munner

— Sprit, narkotika, pengeforfalskning og organisert vinningskriminalitet. Så lenge det er penger å tjene, er det interessant for dem, sier Lars Erik Øberg.

Da han satte punktum for prosjekt Multikrim, var det nesten umulig å få kjøpt Rohypnol i Norge. Samarbeidet med tollmyndigheter og litauisk politi hadde gitt resultater. Mer enn 30 narkokurerer ble stoppet. Distributører i Trondheim, Bergen og Oslo ble dømt til lange fengselsstraffer. I dag finnes det knapt et fengsel uten litauisktalende fanger.

— Vi nådde også målet om å ta noen av bakmennene i Litauen. Flere personer ble pågrepet og varetektsfengslet. Saken mot dem er ennå ikke kommet for retten.

I høst trakk produsenten Rohypnol fra det norske markedet. Salget gikk for tregt. Paradoksalt nok meldte politiet på samme tidspunkt at de igjen beslagla store mengder av det beroligende middelet i narkotikamiljøene. Nå dreide det seg ikke om originalvare, men om tabletter som var fremstilt ved illegale laboratorier i Litauen, Polen og Hviterussland.

— Vi forstår når det kommer inn et stort parti Rohypnol. Da går ambulansene i et bankende kjør og misbrukerne går rundt med blå munner, sier Åse Linstad ved oppsøkende og koordinerende tjeneste i Oslo kommune.

Hun frykter en ny overdosebølge. Misbrukerne blander heroin og Rohypnol for å oppnå en sterkere rus. Miksen er dødelig.

Paralympics

— Jeg tenkte aldri at noen kunne dø av dette stoffet. Det var ikke tema. Min rolle var å hente leveransen, gi alt sammen videre og få pengene. That's it.

Svømmetalentet i besøksrommet forstår ikke norsk politi sin definisjon av organisert kriminalitet.

— Hvis tre personer er involvert, så er det organisert. Jeg skjønner det ikke. Dette er første gang jeg sitter i fengsel. Jeg er ingen mafiatype, men med det bildet politiet tegner, forstår jeg at nordmenn frykter både meg og andre litauere.

Selv har han ingenting å være redd for. Han tviler på at han vil stå i narkogjeld til noen når han slipper ut. Represalier frykter han ikke.

Den største bekymringen er at han har skuffet faren sin. Meldingen om narkodommen ble ikke godt mottatt i barndomshjemmet.

— Jeg har forsøkt å ringe ham i noen dager. Jeg må gratulere ham. Han vant nemlig en bronsemedalje han også. I Paralympics i Aten. Det gjør meg ganske stolt.

LANG BERGENSTUR: - Vi var tre kamerater som sto i kø ved Englandsbåten. Jeg ble lei av ventingen, så jeg sa: Jeg blir værende. Jeg liker denne byen. Oppholdet blir nok litt lenger enn planlagt, sier 28-åringen som denne måneden ble dømt til ni års fengsel for narkotikahandel.
SKURKESLOTT: Her bor Henriko Daktaro, kjendiskriminell i Litauen. Dømt flere ganger, blant annet for biltyveri. Politiet mistenker ham også for å være sentral i salg av narkotika. Men hittil er han verken tiltalt eller dømt. Sønnen er imidlertid tatt for narkotikasmugling.<p/> FOTO: LIETUVOS RYTAS
HEIMEBRYGG: Ville du brukt amfetamin som blir fremstilt her? Hvert år raider litauisk politi en rekke utendørs narkofabrikker.<p/> FOTO: POLITIET I VILNIUS