• Jeg har aldri opplevd lignende informasjonsstrøm, sa David Toska om hjelpen fra vekteren.

JONE ØSTEBØ

Toska fikk hjelp av en vekter i forkant av det kjente Bryn-kuppet i Oslo, men ble frikjent i tingretten på grunn av ulovlig politiprovokasjon. Denne vekteren samarbeidet med politiet.

Toska sa i dag at han aldri har opplevd noen lignende informasjonstrøm som den han fikk fra vekteren i Nokas-saken.

Vekteren er siktet for grovt ran.

Toska fikk informasjon om en rekke objekter i Stavanger-området, om Kreditkassens tellesentral i Stavanger, om SR-Banks tellesentral på Mariero i Stavanger, en pengetransport ved kjøpesenteret Kvadrat i Sandnes, om den nye Nokas-bygningen og etter hvert den gamle.

— Fikk alt

I tiden da Toska har tett kontakt med vekteren, blir denne også forfremmet til operativ uteleder, noe som gir ham enda bedre tilgang til informasjon og eventuelle nøkler og koder.

— Jeg fikk all den info jeg trengte, sa Toska.

Toska forklarte at vekteren laget tegninger fra innsiden av Nokas-lokalene og fortalte ham at vinduet inn bare var et kjøkkenvindu. Men vekteren mente at det ikke gikk an å komme seg inn i bakgården, så den fant Toska selv.

Toska hadde tett kontakt med informanten.

— Det var ganske intenst da vi begynte å møtes, mange forskjellige løsninger ble diskutert. Han tegnet opp skap og hvor det ble hentet penger osv. Først var det snakk om gjøre innbrudd i skapene.

Toska fortalte at han møtte vekteren mange ganger på Lura Bistro, lite gatekjøkken i Sandnes, på kafeen på Tvedt-senteret på Forus og en stor parkeringsplass på Forus.

Sprakk onsdag

Vekteren har vært i politiets søkelys lenge, uten at de har klart å få noe på ham.

Toska innrømmet for første gang onsdag i forrige uke at han hadde fått hjelp av en innside-informant i forkant av ranet.

Han sa da at han ikke ville navngi denne kilden, og det gjentok han i dag. Til slutt ble han presset av aktor, statsadvokat Tor Christian Carlsen.

Carlsen spurte om Toska om han hadde betenkeligheter med å lyve i tingretten og om han ville være ærlig nå i lagmannsretten.

— Jeg hadde større problemer med å snakke om innsideinformanten, sa Toska.

— Ser du likt på det å lyve om det temaet nå? spurte Carlsen.

— Det vil være tema jeg ikke vil forklare meg om.

— Vil du lyve?

— En del jeg ikke vil svare på.

— Vil du lyve?

— Nei, men jeg kommer til å utelate enkelte ting.

— Ønsker du villede eller veilede, hva er målet ditt? spurte Carlsen.

— Hvis du spør om hva som har skjedd, vil du føle at jeg veileder.

— Var det en innsider eller to?

— Det var først en, men han var ikke den direkte, så fikk jeg kontakt med informanten direkte.

— Først via mellommann?

— Først fikk jeg info om pengetransporten på Kvadrat. Det var en Falken-bil, hvor alt skulle ligge løst på gulvet. Jeg fikk den første informasjonen sommeren 2003.

— Hva er navnet på innsideren? spurte så Carlsen direkte.

Toska tar en lang tenkepause og puster tungt i mikrofonen.

— Navnet har vært droppet allerede, sier plutselig Toska.

— Av hvem?

— Dan Pettersen.

— Er det kompisen til Thomas Ingebrigtsen? Er det NN ( navnet)?

— Mm, svarer Toska. Dette hadde jeg ikke tenkt si, men jeg våknet klokken 04 i natt. Jeg tenkte på hva Hammersmark (visepolitimester i Rogaland politidistrikt red.anm.) sa i tingretten, hvilken informasjon han sa at politiet satt med før ranet. Jeg kjente igjen NN (innsideren). Jeg tenkte at han hadde informert politiet før ranet.

Fremdeles vekter

Mannen som Toska har forklart var innside-informanten er en nær kamerat av Thomas Ingebrigtsen. Han har jobbet som vekter i flere år, blant annet for Nokas. Denne mannen har vært mistenkt av flere for å være informanten og han har vært avhørt av politiet flere ganger.

Vekteren ble i dag suspendert.