Rune Christophersen, Inga Sverdrup, Kjetil Olsen

Det forteller skipperen, som i dag forklarte seg som tiltalt i Nokas-saken i Stavanger tingrett.

56-åringen er tiltalt for medvirkning i saken. Ifølge tiltalen oppbevarte han våpen etter dødsranet, som skjedde 5. april i fjor.

— Jeg ble ganske forfjamset, sier skipperen om episoden søppelsekken revnet og våpnene falt ut.

Han har i sin forklaring fortalt at han før NOKAS-ranet fikk låne 25.000 kroner av David Toskas kamerat, som i fjor vinter ble skutt i en leilighet i Oslo. Etter dødsfallet skal skipperen ha fått en telefon fra en ukjent mann som ba ham gjøre opp gjelden sin.

Ifølge 56-åringens detaljerte forklaring skulle det blant annet skje ved at han skulle hente to pakker ved Sande Paper Mill i Vestfold. Dette var i midten av mai i fjor.

— Jeg fant pakkene på avtalt sted. Der lå det også en konvolutt med 10.000 kroner i tusenlapper. Da jeg skulle bære pakkene inn i bilen, revnet en av dem. Ut falt det revolvere, pistoler og flere skudd, forklarer 56-åringen.

-Hvor mange våpen var det? spurte sorenskriver Helge Bjørnestad.

-Jeg tror det var fem, to revolvere og tre pistoler. Og skudd i forskjellige størrelser. Jeg husker ikke helt. Jeg ble ganske forfjamset.

I den andre pakken kjente han flere kolber, hevdet han. Noen dager etter skal han ha blitt kontaktet av en ukjent mann via telefon.

-Jeg spurte om hva i h.... han hadde rotet meg opp i. Jeg truet med å hive det på havet. Da ville jeg bli radert, fikk jeg da til svar, forklarte skipperen i Stavanger tingrett i ettermiddag.

Fiskebåteieren tok vare på våpnene som avtalt, helt til de ble beslaglagt hjemme hos ham i Svelvik i Vestfold, og i en bod han leide på et gårdsbruk i drammensområdet. Dette skjedde i forbindelse med flere ransakinger i fjor høst.

Politiet fant blant annet to AG-3-geværer, to MP-5-maskinpistoler, ett Kalashnikov-automatgevær, én pistol og noe annet utstyr som ble brukt under ranet.