• Et kosthold med mye fett er ikke usunt. Men spiser vi for mye sukker, kan det gå helt galt både med vekten og helsen.

Det mener Dag Viljen Poleszynski. Ernæringsfysiologen og fagredaktøren av bladet «Mat og Helse» har talt norske autoriserte kostholdseksperter midt imot i årtier og måttet tåle mye pepper for det.

Poleszynskis hovedbudskap er kort og godt at det ikke er fettet som gjør oss syke og overvektige. Men sukker og andre matvarer med høy glykemisk indeks er farlig både for helsen og vekten.

— Norske offentlige kostholdsråd går jo på tvers av det som er sunn fornuft. Vi kan prøve å forestille oss hva urmennesket har spist. Det var ikke sukker og hvitt brød, sier kostholdseksperten og peker på at mennesket først lærte å dyrke korn for ca. 5000 år siden.

Selv sverger han til det som populært kalles «steinalderdiett». I denne dietten er kjøtt, fisk og andre matvarer som inneholder protein, ja-mat, mens all mat som inneholder mye sukker eller karbohydrater er nei-mat.

— Det er karbohydratene vi må være obs på, understreker Poleszynski.

— Sørg for at det daglige matinntaket ikke inneholder mer enn ca. fem prosent karbohydrater. Fettinnholdet kan være inntil 70-80 prosent uten at det gjør noen skade. Proteininnholdet bør ikke overskride 15 prosent, råder han.