— Prisene på bolig i fjor sommer var høyere enn det var grunnlag for. Meglerne var ganske flinke til å skjule det faktum at markedet var i ferd med å snu, sier Vidar Holm, underdirektør i Forbrukerrådet.

Så sent som i oktober i fjor fortalte statistikken fra meglerbransjen at det tok 26 dager å selge bolig i Bergen. Det er et relativt normalt nivå.

Pristoppen var imidlertid nådd et halvt år før, i april.

— Mange boliger gikk for altfor høy pris etter at markedet hadde snudd, sier Holm.

Selgerne blir stresset

Ifølge meglerbransjens statistikk tok det 13 dager å selge bolig i Bergen i februar i fjor. Tall for forrige måned viser at tallet hadde steget til 47 dager.

Men: Statistikken tar kun høyde for liggetiden fra siste annonse til salget blir gjennomført. Dermed undervurderes omsetningshastigheten.

— Når omsetningshastigheten kommer ned i 13 dager skapes det et inntrykk av at det haster å kjøpe bolig. Prisene skal opp, her det er ikke nok til alle, så det er bare å kaste seg på, sier Vidar Holm.

Sjeføkonom Harald M. Andreassen i First Securities sier statistikken fra meglerbransjen i ytterste konsekvens kan føre til at selgeren får en lavere pris for boligen.

— Inntrykket som skapes i statistikken kan stresse folk til å selge raskere enn de strengt tatt trenger. Selgerne kan tro de er tapere når de ikke er det, sier han.

- Vil skjule nedgang

Selv foretrekker Andreassen metoden som vektlegger forholdet mellom antall solgte boliger og boliger til salgs. Denne beregningen sier at det tok 92 dager å selger bolig i Bergen i januar.

— Men jeg tror ikke at boligprisene har steget på falske premisser. Både kjøpere og selgere finner fort ut at salget tar mye lengre tid, sier Andreassen.

Vidar Holm i Forbrukerrådet synes informasjonen fra meglerbransjen er villedende.

— Publikum har hatt forståelse av at statistikken viser den totale tiden det tar å selge bolig. Det er jo også dette som er interessant, ikke tiden fra den siste annonsen til salget er gjennomført, sier han.

— Hvorfor tror du bransjen benytter en slik metode?

— Den åpenbare grunnen at bransjen vil skjule at markedet daler, og at det er tungt å selge bolig. Kommer dette frem, vil folk vegre seg mer mot å selge bolig. Dermed blir det vanskeligere for bransjen å tiltrekke seg kunder.

- Kan ikke stemme

Administrerende direktør Rune Hansen i Eiendomsmegler Vest sier boliger som blir liggende ofte er feil priset. Mange selgere har ikke har tatt inn over seg at prisene har falt.

Han tviler derimot på at problemet med feiltelling i statistikken er spesielt stort. Inntrykket er i hvert fall ikke at det tar over 90 dager å selge bolig, ifølge Hansen.

— Det kan være at statistikken er fem-ti dager feil, men det er trenden som er det interessante. Å måle antall salg i forhold til antallet annonser blir for sjablongmessig, sier Hansen.

— Hvorfor tror du Norges Bank bruker dette forholdstallet i sine analyser?

— Det tør jeg ikke si.

Hva synes du om boligmarkedet? Si din mening under!