Begge er overbevist om at man må søke tilbake til det som skjedde i Stortinget i fjor vår for å finne den viktigste forklaringen på det sviende valgnederlaget.

— Arbeiderpartiledelsen valgte en strategi som viste seg å være skjebnesvanger, fastslår Steen og Bakke i samtale med Bergens Tidende. Gal tid og gal sak

Reiulf Steen grunngir det slik:

— Arbeiderpartiet tok regjeringsmakten på galt tidspunkt og på gal sak (gasskraftverkene). Partiet burde tvert imot ha latt Bondevik-regjeringen blitt sittende stortingsperioden ut. Tenk på hvilken valgkamp det da kunne ha ført! Steen, som har vært både partileder, statsråd og stortingspresident, mener også at det var en strategisk feilvurdering av Jagland-regjeringen ikke å sette hardt mot hardt våren 1997.

Overbud på overbud

— På det tidspunktet ble Arbeiderpartiet møtt med overbud på overbud i Stortinget. Det fornuftige ville ha vært å stille stortingsflertallet overfor et ultimatum.

Isteden var det velgerne som ble stilt overfor et slikt ultimatum ved valget samme høst, sier Steen og har det mye omtalte tallet 36,9 i tankene.

Ukloke konfrontasjoner Hallvard Bakke sier på sin side at de holdninger partiet viste ved å felle Bondevik-regjeringen har nå slått kraftig tilbake på Arbeiderpartiet.

— Det var grunnleggende feil, det som skjedde, sier Bakke som har vært statsråd i to regjeringer og stortingsrepresentant i tjue år. Han understreker videre at folk langt inn i Arbeiderpartiet reagerte kraftig på de konfrontasjoner partiledelsen møtte sentrumsregjeringen med.

— Slikt slo ikke an. Folk flest er alt annet enn glad for den slags politisk spill. De fleste har mer sans for at samfunnsproblemer blir løst, sier Bakke.

- Bør rette ut hånden

Han mener samtidig at Arbeiderpartiet nå bør rette ut en hånd til Bondevik og love støtte til en ren sentrumsregjering.

— Det er ennå ikke for sent. Reelle forhandlinger med Høyre er jo ikke kommet i gang, sier han. Verken Steen eller Bakke ønsker noen person- eller lederdebatt i kjølvannet av valgnederlaget. Det løser ingen problemer.

— En slik debatt vil være suicidal (selvmorderisk), er ordene han bruker.

Begge påpeker at Jens Stoltenberg personlig førte en glitrende valgkamp der han vant de fleste dueller.

Steen er på sin side overbevist om at de tette båndene mellom Arbeiderpartiet og LO har overlevd seg selv.

VELTET BONDEVIKREGJERINGEN: Reiulf Steen og Hallvard Bakke mener det som skjedde i Stortinget i fjor vår er den viktigste forklaringen på valgnederlaget.
FOTO: SCANPIX