— Siktede virket fast bestemt på å ta livet av Erna Solberg. At han gjentok truslene overfor politiet, understreker alvoret, sier politiadvokat Jannicke Fløystad i Hordaland politidistrikt til BT.

Bilde i lommeboken

Det er flere forhold som gjør at politiet mener det er grunn til å frykte at irakeren ville gjennomføre sine drapsplaner:

  • I mannens lommebok fant politiet et avisutklipp med bilde av kommunalministeren.
  • Irakeren har selv forklart at han dro til Oslo for å kjøpe en pistol, og at han betalte 14.000 kroner. Senere har han benektet dette. Politiet vet at mannen befant seg i Oslo fra 5. til 8. september. Dagen etter ble drapstruslene fremsatt.
  • Han er svært misfornøyd med Erna Solbergs asylpolitikk. I desember i fjor gikk han amok på UDI`s lokaler på Bryggen, og forskanset seg i flere timer. Han er siktet for både vold og trusler mot to politimenn som overmannet ham, og for skadeverk på UDIs lokaler.
  • Mannen betegnes som farlig av psykiateren som har vurdert ham, spesielt i pressede situasjoner.
  • Irakeren er også siktet for å ha fremsatt drapstrusler mot en mann som bor i samme hybelhus som han selv.

— Vi mener at truslene ikke bare er impulsuttalelser, slik siktede har forklart, sier Fløystad.

Har vært innlagt

Irakeren har siden det flere timer lange dramaet i UDIs lokaler på Bryggen i desember i fjor, vært pasient på Sandviken sykehus. I flere måneder var han strengt bevoktet av tjenestemenn fra Hordaland politidistrikt. Da truslene ble fremsatt 9. september, var han bare dagpasient.

Opplysningen om at han ville drepe Solberg, og at han hadde våpen, utløste en væpnet aksjon mot mannen. Han ble pågrepet uten dramatikk.

Mannen ble samme dag innlagt på Sandviken igjen. I går ble han skrevet ut. Det var bakgrunnen for at han ble fremstilt for fengsling.

— Min klient har erkjent å ha fremsatt truslene, men han mente ikke å gjøre alvor av dem. Han har nå skjønt alvoret av det han har gjort, sier mannens forsvarer, advokat Egil Jordan til Bergens Tidende.

Trenger hjelp

Både han og politiet er enige om at irakeren nå trenger tett medisinsk oppfølging.

— Siktede har sagt at han kommer til å ta sitt eget liv dersom han settes i fengsel. Jeg forventer derfor at han får den nødvendig hjelp, nå som fengslingen er et faktum, sier Jordan.

Irakeren påkjærte Bergen tingretts avgjørelse om fire ukers fengsel på stedet. Mandag eller tirsdag avgjør Gulating lagmannsrett om han fortsatt skal sitte i varetekt.

<b>AMOK:</b> Her føres den 31 år gamle irakeren bort fra UDIs lokaler på Bryggen etter å ha gått amok 10. desember i fjor. I flere timer forskanset han seg i bygget. Siden opptrinnet har mannen vært pasient på Sandviken sykehus.
Marita Aarekol