De norske soldatene i Nord-Afghanistan er i disse dager involvert i de tøffeste kamphandlingene siden de startet oppdraget.

Sammen med tyske, latviske og afghanske styrker kjemper nordmennene mot opprørsstyrker fra Taliban i Ghowrmach-distriktet.

Så langt er det ikke meldt om drepte eller sårede fra ISAF-styrkens side, men verken forsvarsministeren eller forsvarssjefen kan utelukke at det vil skje i tiden fremover.

Trent for oppdraget

– Som alltid når det er snakk om krigshandlinger, så kan man ikke avskrive det, men jeg har stor tillit både til de unge offiserene som leder operasjonen på norsk side, og de soldatene de har med seg, med tanke på utstyr og trening, sier forsvarssjef Sverre Diesen til NRK.

– Jeg vil understreke at selv om det er tøffe kamphandlinger, så er det en situasjon som våre norske soldater er trent og forberedt på, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til TV 2.

Forsvarsministeren og forsvarssjefen bekrefter imidlertid at sikkerhetssituasjonen til de norske ISAF-styrken i Afghanistan er forverret, og at risikoen for de norske soldatene er økende.

– Det som er nytt nå, er at opprørsstyrker har prøvd å spre seg nordover, der vi har vår styrke og vårt hovedansvarsområde, og vi må nok regne med at vi også kan se kamphandlinger de nærmeste dagene, sier Strøm-Erichsen.

En forsmak

Ifølge Sverre Diesen må man regne med at situasjonen i Nord-Afghanistan blir tøffere fremover, selv om det fremdeles er langt igjen til situasjonen sør i landet.

– Det er fortsatt betydelig forskjell, både på operasjoners intensitet og omfang, men det er klart at dette er en forsmak på noe som kan bli mer vanlig, dersom vi ikke greier å hindre Taliban i å få et fotfeste i denne provinsen, sier Diesen til NRK.