Professor Peter Piper ved Universitetet i Sheffield i Storbritannia har forsket på tilsetningsstoffet natriumbenzoat, eller E211. Dette finnes naturlig i tyttebær, men brukes i store mengder som konserveringsmiddel i brus.

Etter å ha arbeidet med problemet siden 1999, offentliggjorde han bekymringene sine til avisen The Independent på søndag.

— Disse kjemikaliene kan gjøre stor skade på DNA i mitokondrie-delen av cellen, i den grad at de fullstendig deaktiverer DNA-et. De slår dem rett og slett ut, sier han til avisen.

Ifølge Professor Piper kan skader på dette DNA-et knyttes til flere sykdommer, inkludert Parkinsons og den generelle aldringsprosessen.

Verdens helseorganisasjon WHO undersøkte natriumbenzoat i 2000, og kom frem til at det var trygt. WHO understreket likevel at forskningen rundt stoffet var begrenset.

Etter advarslene til Professor Piper har flere britiske politikere krevd bedre undersøkelser av E211.

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN