INGUNN RØREN

— Hvor mange som bor her akkurat nå? Skal vi se, jeg må telle. To egne, to fosterbarn og et beredskapsbarn. Fem gutter, i alderen 16 måneder til 17 år. Så nå er vi ikke så mange, sier Inger Hindenes (49) rolig.

Sammen med mannen Ketil er hun fosterforeldre på niende året. De har fem egne barn, to fosterbarn og er i tillegg beredskapshjem i kortere perioder. De har hatt ni beredskapsbarn på ni år. Fosterforeldre har de vært siden Thomas (14) flyttet inn til dem som femåring. For halvannet år siden ble familien utvidet, da Simon (11) flyttet inn.

— Det burde vært mange flere fosterforeldre, for det er mange barn som ikke har det så bra, sier Simon. Nå har både han og Thomas to mammaer. Mamma Inger og hver sin biologiske mor, som begge har kontakt med.

— Å ha fosterbarn er fantastisk meningsfullt, givende og morsomt. Vi får være med på å forme barn i vårt eget hjem. Det er flott å se barn som ikke har hatt det så lett utvikle seg til å bli trygge, fine unger, sier Inger og Ketil, som gjerne anbefaler andre å bli fosterforeldre.

— Men det er samtidig krevende. Fosterbarn kan ha ting de sliter med som gjør at de krever mer enn andre barn. Hvis man ønsker å være fosterhjem må hjertet være med, og hele familien må ha lyst til det. Det er viktig at egne barn også er innstilt på det. De må dele mammaen og pappaen sin med mange andre, men de kan være en fantastisk ressurs for fostersøsknene. Dessuten blir alle ungene her lite egoistiske, vant til å dele med andre og omsorgsfulle, sier Inger.

— Forholdet mellom foreldrene bør være stabilt og bra. Fosterbarna blir et felles prosjekt, et felles engasjement som gir oss begge mye, sier Ketil.

— Hvor mange søsken har du, Ivar?

Ivar (11) teller.

— Seks! Fire ekte og to fostersøsken. Det er for det meste bra, men noen ganger blir jeg lei meg fordi jeg må dele de voksne med så mange andre. Men da sier jeg til meg selv at det må jeg tåle. Og det er aldri kjedelig her!

TO MØDRE: Thomas (14) flyttet inn hos familien Hindenes da han var fem. Han kaller både sin biologiske mor og sin fostermor for mamma. <br/>Foto: KNUT STRAND