• Nå har Sellafield-eierne sagt klart ifra om at de vil forsøke å stanse technetium-utslippene. Det setter den britiske regjeringen under et skikkelig press.

Det vil jo være fryktelig pinlig for min britiske kollega Michael Meacher om det til syvende og sist blir regjeringen i Storbritannia som hindrer en løsning på problemene, sier miljøvernminister Børge Brende til Bergens Tidende.

Det var BT som i går informerte den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet om den siste utviklingen i Sellafield-føljetongen. Statsråd Brende betegner opplysningene som et viktig skritt i riktig retning.

— Men jeg vil ikke skru forventningene altfor høyt i været. Troverdigheten til britiske myndigheter er ikke akkurat høy når det gjelder Sellafield, sier Brende, som legger til:

— Men nå blir regjeringen i Storbritannia kjørt fra skanse til skanse, og det er bra. At eierne av anlegget nå går foran, gir oss en god mulighet til å forsterke presset på myndighetene.

Tidligere har min britiske kollega hevdet at det ikke finnes alternativer til dagens utslipp. Nå sier altså Sellafield-eieren at selskapet er på god vei til å finne en løsning som beskytter havet. Hvis den britiske regjeringen godtar søknaden, j alt sammen være løst, sier miljøvernministeren, vel vitende om at han i så fall kan innkassere en pen politisk gevinst.