Det er et svimlende antall plastposer som havner på bossplasser, i forbrenningsanlegg, og ute i naturen verden over. De fleste anslagene ligger på et årlig forbruk på 500 milliarder plastposer verden over. Det tilsvarer nesten én million i minuttet.

Flere steder er posene forbudt, og nå vil ordføreren i Stavanger også forby det han mener er miljøfiendtlig ressurssløsing.

– Stor miljøgevinst

– Vi har et enormt forbruk av plastposer, og det skader miljøet rundt oss, har han sagt til VG.

Ingar Flatlandsmo, leder for Naturvernforbundet Hordaland, mener forbruket av plastposer er vanvittig.

– Det er absolutt på sin plass å begrense bruken, det kan gi store miljøgevinster. Det dreier seg om et ikke-fornybart oljeprodukt, som krever mye energi til produksjon og transport. Alt som kan gjenbrukes er bedre, som for eksempel tøyposer, sier Flatlandsmo.

San Fransisco forbød plastposer i mars i fjor, og ble snart etterfulgt av Oakland. Alle store supermarkeder i California er lovpålagt å resirkulere plastposer. Les mer hos Californians Against Waste.

«Siddispåsen»

Stavanger er ikke kommet fullt så langt, og har ennå ikke vedtatt noe forbud. Men kommunen har allerede begynt å produsere «Siddispåsen» — et handlenett i polyester.

– Ordføreren lanserte en tanke om at Stavanger skulle bli plastposefri. Vi fulgte opp, og lanserte «Siddispåsen». Den ble revet bort. Vi delte først ut tusen stykker, og kunne lett blitt kvitt tusen til. Handlenettet er i polyester, veldig holdbart og sammenleggbart, skryter Rudolf Meissner, fagsjef for renovasjon i Stavanger kommune.

Han oppfordrer Bergen til å følge etter.

– Finn en logo og et artig navn, og lag deres eget handlenett, sier Meissnes. Hva med Strileposen? Vi bruker nærmere en milliard plastposer i Norge i året. Det er mange flere enn vi trenger for å bli kvitt bosset vårt, sier renovasjonssjefen.

– Trendy med handlenett

Coop Norge har tilbudt kundene sine handlenett i flere år.

– Vi selger handlenett til 20 kroner i de fleste butikkene våre, noe vi ser på som et lite skritt i riktig retning. Utfordringen er å venne folk til å ha med seg nett eller pose når de går til butikken. Vi kunne selvfølgelig ha satt opp prisene på plastposer, men det hadde nok blitt bråk av det også, sier informasjonsdirektør Vidar Ullenrød i Coop Norge.

Han tror det vil bli trendy å bruke handlenett.

– 2007 var det store miljøåret, og vi merker på mange måter at forbrukerne er mer miljøbevisste. Som et ledd i dette tror jeg det vil bli ut å bruke plastposer, sier Ullenrød.

Reuters anslår at amerikanerne bruker 84 milliarder poser i året, og melder at New York kan komme til å slutte seg til forbudet.

Hva sier politikerne i Bergen til et plastposeforbud? Og hva bruker de selv når de handler?

Tor Woldseth, Frp:

– Jeg vet ikke om kommunen har mulighet til å forby plastposer, men det er veldig hyggelig hvis forbrukerne får et alternativ. Det kan for eksempel være papirposer, selv om de kanskje ikke er så egnet i regnbyen Bergen. Vi vil gjerne pushe på for å få alternativer til plast, og det gjelder ikke bare poser, men all slags emballasje. Det er vanvittig mye som går i bosset.

– Jeg bruker det butikken har, og som regel er det plast. Men noen få steder, som Ikea, tilbyr papirposer, og da velger jeg det.

Stine Akre, Rødt:

– Det er i utgangspunktet noe vi støtter helhjertet. Det er en kjempegod idé, og så må folk selvsagt få et alternativ. Det mest miljøvennlige er handlenett av tøy. I Australia har butikkene noe de kaller Green Bags, en resirkulert tøypose som kundene kan bruke flere ganger. Og om man glemmer den, er den ikke dyrere enn at det går an å kjøpe en ny. Noe sånt kan vi få i Norge også, men da må de store kjedene være med på laget.

– Jeg fyller ofte vesken til randen med varer, eller bruker sekk. Men jeg må innrømme at jeg bruker plastposer innimellom.

Anders Skoglund, Venstre:

– Jeg er usikker på om et totalforbud av plastposer er det mest hensiktsmessige, men vi er veldig positive til å finne mer miljøvennlige alternativer, sier nestleder i Bergen Venstre, Anders Skoglund.

Han mener hovedproblemet i Bergen er manglende gjenvinning.

– Det aller viktigste er å få flere til å gjenvinne avfallet sitt, i dag er det altfor mye som blir brent. I de fleste andre byer er det for eksempel plastgjenvinning, men i Bergen brenner vi i stor grad plasten. Det mener vi er helt feil strategi, sier Skoglund.

Selv har Skoglund ren samvittighet.

– Hjemme hos meg har vi tre handlenett som vi bruker når vi handler. Så på dette området har jeg god samvittighet, sier han.

Filip Rygg, KrF:

Gruppeleder for KrF, Filip Rygg, har vurdert å lansere en egen sak om plastposeforbud i bystyret.

– Men da jeg begynte å undersøke saken nærmere, ble jeg i tvil. Jeg fant nemlig ut at plastposer som er tilvirket på rett måte faktisk forurenser mindre enn papirposer, sier Rygg.

Han begrunner dette med at papirposer krever større plass enn plastposer, slik at transport av disse vil føre til større utslipp.

– Dermed kan det være at Stavanger i verste fall gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å innføre plastposeforbud.

Rygg har derfor mer tro på handlenett som et reelt alternativ. Men han innrømmer at han bruker plastposer selv.

– Jeg tror ikke det finnes andre alternativ i Arna. Men jeg kunne selvfølgelig ha brukt bærenett, sier han.

Terje Ohnstad, Ap:

– Jeg er usikker på om et plastposeforbud er måten å gjøre det på. Vi mener uansett at det ikke er nok. BIR må legge til rette for mer gjenvinning, slik at bergenserne kan kildesortere og kompostere mest mulig avfall, sier gruppeleder for Ap, Terje Ohnstad.

Han bruker også plastposer når han handler.

– Det er jo det man får utlevert. Men når jeg gjør småinnkjøp bruker jeg sekk, sier Ohnstad.

Oddny Miljeteig, SV:

– Det er en helt kurant idé, som også er blitt foreslått tidligere. Jeg tror ikke det koster oss forbrukere så mye å legge om til mer miljøvennlige alternativer, sier Miljeteig.

Hun mener vi har mye å lære av eldre damer.

– Jeg ser stadig vekk eldre damer i butikken med handlenett. Det finnes tøynett i utallige varianter som kan brukes flere ganger. I tillegg finnes det solide papirposer som kan brukes flere ganger, for ikke å glemme ryggsekken, sier hun.

Også SV-politikeren bruker plastposer.

– Det er blitt en bekvemmelighetsting, det er nå liksom de plastposene folk bruker. Men jeg bruker ryggsekk til småinnkjøp, sier Miljeteig.

Kjersti Toppe, SP:

— Jeg reagerer på hvor mye plastposer vi bruker når vi er ute og handler, så jeg er i utgangspunktet positiv til et sånt forslag. Men jeg er usikker på om det lar seg gjøre å forby plastposer helt, sier gruppeleder for Bergen SP, Kjersti Toppe.

Hun synes Bergen godt kan lansere noe à la «Siddispåsen» i Stavanger.

— En holdningsendring er det som må til, og jeg synes godt kommunen kunne hatt en kampanje for å få flere til å bruke handlenett. For eksempel kan kommunen bidra til å produsere et mer fancy handlenett. Vi må sørge for at det blir litt flaut å kjøpe nye plastposer i tide og utide, sier Toppe.

Hun bruker selv plastposer når hun handler mat.

— Jeg er ikke flink til å ha med meg nett eller gamle poser når jeg handler mat, men jeg pleier å si nei til plastpose når jeg handler andre ting. Vi bruker plastposer i avfallsbøttene hjemme hos meg, det er sikkert heller ikke så bra, sier hun.

Hva kan gjøres for å redusere forbruket av plastposer? Er handlenett i butikkene en god løsning? Kom med innspill i diskusjonsforumet nedenfor.

Plastposer er et stort miljøproblem mange steder. Flere byer har innført forbud, og nå vil norske politikere også redusere forbruket.
Andy Wong
Norge forbruker anslagsvis én milliard poser hvert år, ifølge Grønn Hverdag.
I Kina er det slutt på gratis bæreposer i supermarkedene. Dette bildet er fra en hutong i Beijing.
DAVID GRAY
Regjeringen i Kina håper å redusere forbruket ved å oppfordre folk til å ta med tøyposer hjemmefra.
DAVID GRAY
Siddispåsen har slått an i Stavanger. En god idé for Bergen?
STAVANGER KOMMUNE
COOP tror handlenett vil bli trendy. Har de gamle damene hatt rett hele tiden?
FRODE BUANES (MMS)
Tor Woldseth (Frp) er skeptisk til forbud, men positiv til å redusere forbruket.
Bergens Tidende
...og Oddny Miljeteig vil også kjempe mot plastposen. - Vi har mye å lære av eldre damer, sier hun.