Tirsdag denne uken gikk bystyrepolitiker Beate Helland (Frp) ut i Fædrelandsvennen og anklaget Henning Skumsvoll fra samme parti for voldtekt og seksuell trakassering.

Beate Helland anmeldte Skumsvoll til politiet mandag, for å ha utsatt henne for seksuelle overgrep i 2008 og 2009. Politiet bestemte onsdag at saken henlegges saken.

Det får NRK bekreftet fra politiadvokat Ingrid Thorsen ved Agder politidistrikt onsdag formiddag. Voldtekssaken fra 2009 er henlagt, mens episodene fra 2009 er foreldet.

— Politiet har tatt stilling til opplysningene fornærmede har inngitt i sin anmeldelse og vi har besluttet å ikke iverksette etterforskning og henlegger saken, sier politiadvokat Ingrid Thorsen til NRK.no.

«Sexskandale-partiet»

Saken er den tredje i år som hvor representanter for Frp-politikere er anklaget for sex-overgrep. Først var det Birkedals-saken i mars, så Hoksrud-saken i september og nå Skumsvoll-saken denne uken.

Frp-ekspert Hilmar Mjelde tror Frp lenge vil slite med stempelet som «sexskandale-partiet». Mjelde er stipendiat ved Institutt for sammenlignende politikk på Universitetet i Bergen og har skrevet avhandling om Fremskrittspartiet.

— Denne siste saken har neppe noe å si fra eller til. Frp vil ha det uheldige stempelet som «sexskandale-partiet» i overskuelig tid: Ti år etter sex-skandalene i 2001 kunne nok Frp håpe på ha blitt kvitt dette stempelet, men det ble fornyet med Birkedal-saken. Den siste saken blir bare «enda en sex-skandale i Frp», i velgernes øyne, dette vekker knapt oppsikt lenger, sier UiB-forskeren.

Han mener partiledelsen har lært av de to tidligere skandalene dette året.

— Partiet har jo fått mye trening i å håndtere skandaler og konflikter det siste året. Etter Birkedal-saken utmeislet de en forbedret strategi for å håndtere slike saker. Nå har de latt sympatiske Per Arne Olsen håndtere den i media. Ledelsens beslutning om ikke å ta noen kamp med Carl I. Hagen for åpen scene, var også klok, mener Mjelde.

- Et pytonår

Hilmar Mjelde mener året har vært et «annus horribilis» for partiet.

— 2011 har vært pyton for dem, også før denne saken:To sex-skandaler, et elendig valg og ikke minst Carl I. Hagens brudd med ledelsen.

Kan Frp komme styrket ut av de gjentatte skandalene?

— De hadde fortsatt vært tjent med at dette ikke hadde skjedd, selvsagt. Men når det først har skjedd, kan de lære av disse udelt negative episodene og ekspedere eventuelle nye saker i fremtiden mer effektivt. Da får de mer tid til å snakke om politikken sin, og ikke annet, sier Mjelde.

Må løfte blikket

Frp-eksperten mener partiet burde nedsette et utvalg som kan finne mønsteret i skandalene.

— Det ville nok vært klokt for dem å nedsette et eller annet utvalg som skal se på alle de offentlige skandalene de har hatt, fra Bolkesjø-oppgjøret i 1994 til og med den siste saken. Da kan de lete etter mønstre på tvers av sakene, og hvorfor skandaler og internt bråk oppstår gang på gang.

Mjelde påpeker at Frp kan trøste seg med at forskning viser at politiske skandaler blåser over og glemmes.

— Det er lenge til valget i 2013, og Frp får krysse fingrene for at det ikke kommer noen nye saker som frisker opp skandalene i velgernes minner. Med andre ord at de fremover får ha fokuset på politikken sin heller enn skandaler og uro internt, sier han.

Hva bør Frp gjøre for å bli kvitt ryktet som «sexskandale-partiet»? Si din mening i feltet under!

HENLEGGER: Politiet henlegger saken mot stortingspolitiker Henning Skumsvoll (Frp) og kommer ikke til å etterforske påstander fra bystyrepolitiker Beate Helland (Frp) i Kristiansand om overgrep og seksuell trakassering. Helland varsler at hun vil ta saken videre.