• Et magisk øyeblikk for oss alle, sa skipssjef Hallvard Flesland, etter å ha klappet til norsk kai for første gang med den første nye fregatten.

På helikopterdekket gratulerte de prominente gjestene hverandre med dagen. Det skinte mer i uniformsknappene enn vanlig, ryggene var rankere og brystkassen mer fremskutt enn normalt. Rundt dem sto fregattmannskapet med nypussede sko, nystrøkne og nyvaskede kjeledresser, og velfriserte, klar til mottakelsen de har ventet på i lang tid. Og etter hvert kom det også frem glass med høy stett, kort og godt et øyeblikk som alle militære, spesielt de i Marinen, elsker.

— Klart det er et stort øyeblikk. Det er dette vi har sett frem til de siste månedene langs spanskekysten, sier sjefen selv, kommandørkaptein Hallvard Flesland (46), fra Blomsterdalen.

Ve te Bergen...

Ikke alle var like fornøyd med at Kystskvadronens nye stolthet seilte først til Oslo, og ikke til Haakonsvern.

— Ka har «Nansen» her å gjøre? Det e jo Bergen som e marinebyen, sa en offiser, som av høyst naturlige årsaker ikke ville bli gjengitt med navn.

Skipssjef Flesland var litt mer diplomatisk.

— Det blir minst like stort å seile «Nansen» til Bergen, sier han.

Det skjer førstkommende torsdag.

Salutter

I går fikk Oslo feire den første nye fregatten. Ytterst i Oslofjorden fikk de innbudte gjestene stige om bord, og følge ferden inn mot Oslo. I Drøbaksundet var det salutt fra både fregatten og Oscarsborg festning. Og selvfølgelig ble det nye skudd fra Akershus festning.

— En fantastisk mottakelse, kommenterer en travel skipssjef Flesland.

— Det har vært hektisk, men lystbetont, sier han, mens han passer på at landgangen blir skikkelig bardunert før celebritetene stiger i land.

Han føler ikke ansvaret spesielt tyngende, selv om han forvalter materielle verdier for nærmere fire milliarder kroner.

— Nei, ansvar gir også frihet. Jeg tenker ikke penger, bare på å utføre jobben min best mulig, sier Flesland.

Nå får han 14 måneder om bord, før han må overlate roret til andre.

— Jeg er heldig som får være med på den spennende utprøvingen av fregatten, sier han.

Bare tre vinduer

Den nye og den gamle tid kom samtidig inn Oslofjorden. Førti år gamle KNM «Narvik» utgjorde eskorten. Snart skal den pensjoneres. KNM «Fridtjof Nansen» er dobbelt så bred og tre ganger så tung. I det hele tatt er den et monster av krigsskip. Bortsett fra broen, talte vi bare tre vinduer til på hele båten. De befinner seg i helikopter-kontrollrommet.

— Men båten har et behagelig indre. Vi trives om bord, forsikrer kapteinløytnant Arnstein Qvam.

Seks kokker skal sørge for at besetningen ikke sulter.

I dag får kong Harald og kronprins Haakon ta fregatten i nærmere øyesyn. Det fikk ikke forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i går. Hun skulle vært med inn Oslofjorden, men måtte melde forfall på grunn av sykdom.