20 år har gått siden han ved en tilfeldighet kom til å dokumentere et overdosedrama som sjokkerte norske TV-seere på NRK. Han husker detaljene som om det var i går.

— Det var et utrolig dramatisk døgn, sier Sandberg.

Line Katrine Naley var blant de tyngste sprøytenarkomane i hovedstaden på 90-tallet. Familie og venner bare ventet på dødsannonsen. I dagens BT kan du lese 40-åringens rystende historie, og om vendepunktet som ble hennes redning.

I dag smiler nemlig livet til kvinnen. Hun har etablert egen bedrift med hundesalong og gårdsferie for hunder. At hun er i live, synes Tore Sandberg er utrolig.

— Det var fantastisk å få snakke med Line og høre at det har gått så bra med henne, sier Sandberg til bt.no.

Bevisstløs

I 1992 var han frilansjournalist og tok oppdrag som privatetterforsker. Allerede da jobbet han med Liland-saken, men drev også etterforskning av en forsvinningssak knyttet opp mot prostitusjonsmiljøet i Oslo.

VALGTE LIVET: - Jeg vil vise folk at det er mulig å komme vekk fra rusen, sier Line Katrine Naley.
Fred Ivar Utsi Klemetsen

Sammen med en kilde i prostitusjonsmiljøet, var han ute på rekognosering i Oslos gater, da telefonen til kilden plutselig ringte.— Det var Lines mor. Hun ville at han skulle komme fordi datteren hadde tatt en overdose, forteller Sandberg.

Han spurte om tillatelse til å dokumentere det som skjedde og fikk lov. En time tok det å hente videokameraet. I mellomtiden var situasjonen blitt kritisk.

— Da jeg kom tilbake, var Line praktisk talt bevisstløs. Vi ringte ambulanse og hun fikk motgift på legevakten, sier han.

Skudd på toalettet

Ut på morgenkvisten fikk moren beskjed om at datteren ikke lenger kunne være på legevakten.

— Moren ba om at datteren måtte tvangsinnlegges, men fikk beskjed om å dra hjem, forteller han.

Etter et par timers søvn, fikk Sandberg på ny en telefon. Det viste seg at en pusher hadde levert nytt dop på døren til 20-åringen. Hun var på vei til sykehus med ny overdose.

— Jeg kjører mot Bærum sykehus. Der kommer Line vaklende ut. Hun er på ny vekket til live, men får ikke lov til å være der, forteller Sandberg.

Lå på dørstokken

Deretter bar det videre til en poliklinikk på Sinsen, der ungjenten hadde fått time. Mens moren og en hjelper prøvde å få 20-åringen tvangsinnlagt, satt hun et nytt skudd på toalettet, direkte i en veneflon som ikke var blitt fjernet på sykehuset.

Til tross for at 20-åringen lå hjelpeløs på gulvet, ble hun nok en gang avvist, ifølge Sandberg. Det endte med at hjelperne måtte slepe ungjenten med seg ut i bilen, mens Sandberg filmet det hele.

— På vei ned i heisen ber Lines mor til Gud. Datteren er helt bevisstløs, sier han.

Ute regnet det, og hjelperne la jenten på dørstokken et øyeblikk. Det som skjedde da, sjokkerte den erfarne privatetterforskeren.

— Da kommer de ansatte på poliklinikken og skritter over henne. De skulle hjem, forteller Sandberg.

Sluttet å puste

Deretter kjørte de rett til mottaket på Ullevål sykehus hvor 20-åringen ble sluppet inn, men heller ikke der ville de hjelpe.

— Kjør til legevakten, var beskjeden vi fikk. Da var det nok for meg. Jeg kjørte opp i Dagsrevyen og fortalte hva jeg hadde opplevd. Det er 20 år siden, men jeg husker det veldig godt, sier Sandberg.

Mens han var der, fikk han på ny telefon om at Line Katrine hadde sluttet å puste.

På legevakten ble hun vekket til live for tredje gang dette døgnet, og endelig ble hun innlagt på sykehus.

— Reportasjen min ble sendt på NRK og førte til at det ble stilt spørsmål i Stortinget om tvangsinnleggelse av narkomane. Dette er noe av det jævligste jeg har opplevd. Det var et innblikk i Helse Norge som jeg ikke trodde var mulig, sier den erfarne journalisten og privatetterforskeren.

Løfte til Gud

Denne uken snakket han med Line Katrine på telefon, etter at BT tok kontakt med ham. For Line Katrine var det godt å få fortelle Sandberg at hun fortsatt lever.

— Det var et dramatisk døgn i livet mitt som han skildret, men det var ikke bare det døgnet. Slik var faktisk livet mitt i veldig mange år, sier 40-åringen.

Hun er opptatt av å gi håp til andre rusmiddelavhengige. Selv ga hun et løfte til Gud etter 18 år i rushelvetet. Hun lovet å gi ham alt, dersom han kunne hjelpe henne vekk fra det livet hun levde.

— Det som har vært hovedessensen i livet mitt siden jeg fikk hjelp for 10 år siden, er at jeg ble hørt. At jeg lovet å gi Gud alt den gang, har betydd utrolig mye for meg, sier hun.

Mistet to barn

I dag lever hun et fredelig, rusfritt liv på gården Lid i Sveio, der hundesalong og gårdsferie for hunder er hennes nye geskjeft. Katter, hester, høner, duer og sauer er også en del av gårdsmiljøet.

Alt har imidlertid ikke bare vært solskinn og rosenrødt de senere år. Hun skulle hatt to gutter på tre og fem år i dag, men på grunn av kromosomfeil, levde de ikke opp. I dag er hun skilt fra ektefellen.

— Mange ville gjerne trodd at dette ble for mye for meg, men jeg har bevist at uansett hva livet byr på nå, klarer jeg å takle det. Det viser at det er håp også for andre som sliter, sier 40-åringen.

NYTT LIV: Line Katrine Naley (40) var blant de tyngste narkomane i hovedstaden på 90-tallet. Så ga hun et løfte til Gud. I dag vier hun livet til mennesker og dyr som trenger et avbrekk. Gårdsferie for hunder er hennes nye geskjeft.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
DRAMATISK DØGN: Journalist og privatetterforsker Tore Sandberg filmet morens kamp for å få Line Katrine Naley tvangsinnlagt i mai 1992, slik at hun ikke skulle ta flere overdoser.
Siv Dolmen