— Mamma og pappa har ikke høyere utdanning, men jeg forsto tidlig at hvis du ikke vil jobbe på McDonalds, må det skolegang til, sier Camilla Olsson.

Nesten ferdig med sin kjemiutdanning, krydret med litt oseanografi, islandsk og engelsk. 26 år gamle Camilla fra vesle Vrängö, ytterst i Göteborgs skjærgård, har studert litt etter innfallsmetoden og litt etter plan. Det har kostet henne noen år og kroner ekstra.

6000 kroner måneden

Uten at det tar nattesøvnen fra henne.

— Jeg har vel 150.000 i lån (127.000 norske kroner) når jeg er ferdig, sier Camilla og trekker på skuldrene.

Som student får hun utbetalt et beløp tilsvarende 6000 norske kroner måneden, nesten halvparten som stipend. Så spytter mamma i litt når det kniper.

De to første årene avsto Camilla fra studielån. Da bodde hun på hybel hos pappa. Så ville hun ut og stå på egne bein, slik de fleste svenske studenter gjør. Ikke slik som spanjolene som bor hjemme på pikerommet til de gifter seg, sier hun og rister oppgitt på hodet.

— Bekymrer du deg over studiegjelden?

— Ikke direkte. De som kommer etter oss får det verre, den nye låneordningen krever mye raskere nedbetaling.

— Hva med utsiktene til jobb?

— Det blir vel noe. De fleste jeg har studert sammen med har fått noe å gjøre.

Sommerkurs

Jobb ved siden av studiene har Camilla knapt funnet tid til. Hun har nytt friheten studentlivet byr på og engasjert seg i studentpolitikken. Med litt støtte hjemmefra har det vært mulig å leve av studielån og stipend.

De to siste årene har hun dessuten benyttet seg av muligheten til sommerkurs.

Spørsmålet om studieavgifter er et hett tema i Sverige. Først ut er en avgift for studenter som kommer fra land utenfor EU.

— Jeg tror bare det er begynnelsen. Det vil nok spre seg videre og omfatte stadig større grupper.

Avbrekk på Island?

— Ville du valgt annerledes hvis det kostet å studere?

— Jeg ville nok tenkt meg nøyere om før jeg begynte å studere og brukt kortere tid. Ikke så mange sidesprang, sier Camilla og smiler nesten unnskyldende med tanke på året med islandsk.

Til høsten tar hun et siste avbrekk. Kanskje et halvår med jobb et eller annet sted i Europa? Kanskje ved et fiskemottak på Island?

Så får hun i hvert fall praktisert det islandske sidespranget sitt!

Til våren venter avsluttende eksamen og resten av voksenlivet.

Det blir neppe så fritt og fint som å være student, tror Camilla.

<b>HYBELLIVET: </b>Camilla Olsson trives godt på studenthybelen sin sentralt i Göteborg. Selv om den er trang og felleskjøkkenet ligger tre etasjer ned.<br/>FOTO: JAN M. LILLEBØ