• En konsekvensutredning ville betydd oljeboring, sier en lettet Oddekalv.

Regjeringen har ifølge NRK blitt enige om å droppe konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne regjeringsperioden. NRK skriver at Regjeringen ikke vil sette i gang noen konsekvensutredning før tidligst i 2013. Dermed har den rødgrønne regjeringen løst en av de største konfliktene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Nyheten blir godt mottatt hos Norges Miljøvernforbund.

— En stor lettelse. Det har vært nok nok dårlige miljønyheter fra denne regjeringen, sier Kurt Oddekalv.

Oddekalv tror motstanderne har hatt rett i å frykte en konskevensutredning. Den ville konkludert med å først bygge ut Senja, deretter Vesterålen og så Lofoten, tror han.

Miljøkjemperen vil gi fiskerne i nord æren for at Jens nå gir opp Lofoten.

— Fiskernes mostand har stoppet planene om utbygging. De skal ha æren for dette - de turde å si fra, sier Oddekalv.

Han er ikke overbesist om at dette er et endelig nei til oljeboring i nord.

— Men dette gir et etterlengtet pusterom.

- En seier

Miljørorganisasjonen Bellona har kjempet intenst mot oljeboring utenfor Lofoten.

— Dette er en fantastisk seier! Vi klarer fortsatt å stoppe oljebransjen, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

— Bellona har kjempet mot olje utenfor Lofoten helt siden vi startet opp for 25 år siden, så dette er en stor dag for oss. Vi klarte å stoppe oljebransjen utenfor Røst i Lofoten i 2001, og vi lykkes fortsatt i kampen mot de mektige oljeselskapene.

— Regjeringen har kommet fram til en god løsning her, og hørt på de sterke faglige advarlsene fra miljøetatatene og miljøbevegelsen. I tillegg har mange engasjert seg i denne saken, og det inspirerer til videre kamp for de sårbare områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Regjeringen har bestemt at det ikke blir konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne regjeringsperioden.
Bj�rge, Stein J.

Frie tøyler

For de to minste partiene er dette en viktig politisk seier. Det var spekulasjoner om hvorvidt SV ville trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet sto på sitt standpunkt om en utredning.Onsdag ga Aps stortingsgruppe ifølge NRK statsminister Jens Stoltenberg frie tøyler i forhandlingene med regjeringspartnerne.

— Det tolker jeg som positivt. Dette betyr at Ap ikke har et klart standpunkt i denne saken. Dermed må Jens Stoltenberg komme fram til en løsning som SV og Sp kan leve med, sier Gaute Wahl i folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Si din mening om regjeringens kompromiss i debattfeltet under!