— Dette får foreløpig erstatte en porsjon av Dronning Mauds Fromage, smiler de to medlemmene av Bergen royalistklubb, Grethe Anette Dahle (42) og Janniche Kristiansen (30). På grunn av medlemmenes geografiske avstand, var de to de eneste fra klubben som klarte å samle seg i Bergen til en egen feiring i anledning den lille prinsessens fødsel. De spiste rosa kake og hyllet monarkiet på konditori.

Fullt oppdatert

Grethe og Janniche, stifterne av klubben og begge mødre til hver sine sønner, fulgte nyhetene rundt kongefødselen minutt for minutt på nettet i går. De to jobber på samme kontor, som webkoordinator og webarkitekt.

— Egentlig var vi på kurs. Men utover dagen ble det et eneste surr, ler Grethe.

— Jeg har hatt nettsiden kongehuset.no på oppdatering på skjermen hele dagen! fortalte hun.

Begge er overbevist om at det er den uvitenskapelige «Sara-regelen» som har slått inn også i kongehuset.

— En venninne av en kollega, Sara, sier at man kan spå barnets kjønn ut fra hvilket kjønn barnets fars eldste søsken har. Er det en kvinne, blir det en jentebaby. Dette stemmer med alle jeg kjenner. Og det stemmer jo i Kronprins Haakons tilfelle også. Den eldste av de to, er Märtha.

Klubben står i første rekke ved kongelige anledninger, og var elektrisk til stede på Bryggen under Kronprinsesse Märthas 30-årsdag i Bergen. Stiftelsesturen gikk til Oslo og Kronprinsparets bryllup. De rojalistiske damene satser alt på en markering og tur i forbindelse med dåpen til den lille prinsessen.

Grethe stemmer selvsagt for at babyen skal hete Margrethe, fordi det har deler av hennes eget navn i seg. Men ellers diskuterer rojalistene livlig navnevalg. Danskene har jo liksom litt krav på det navnet.

Dagsventende medlem

I Oslo bor klubbens medlem Rigmor Eik, som er dagsventende, langt over termin. I går gikk hun tur kun i det ærend å sette i gang fødselen av sin sønn.

— Nå gjør jeg alt for å føde samme dag som Mette-Marit. Hvis det ikke går, får jeg i hvert fall satse på å føde torsdag, den dagen hun hadde termin, ler Eik.

— Mens andre foreldre har ambisjoner på sin barns vegne om yrke og utdanning, har jeg et mål: At han blir kjæreste med tronarvingen. Slik at vi får knyttet varige bånd til kongefamilien, sier hun spøkefullt på telefon fra hovedstaden.

ENGASJERTE ROJALISTER: Grethe Anette Dahle og Janniche Kristiansen i Bergen royalistklubb feiret den nye prinsessens fødsel med rosa kake i går.<p/>
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN