— Ernas valgstrateger gjorde en generaltabbe når de lot henne snakke som et medlem at kongelig norsk seilforening anno 1928 om «den røde fare», mener valgekspert Frank Aarebrot.

— Samtidig løp Jens Stoltenberg rundt i Gucci-dress. Alle kunne se at han var langt fra det skremmebildet Høyre prøvde å skape, sier Aarebrot, som er professor ved Universitetet i Bergen.

- Tullete gimmicker

Valgkampstrategene til Høyre gjorde ikke jobben sin da de ikke støttet opp om Erna Solbergs fortrinn; at hun alltid er vel forberedt og snakker klart og tydelig, mener Aarebrot.

— Istedenfor har de levd i sin egen verden og pønsket ut tullete gimmicker, som å levere ut blå stoler fordi folk kan stole på Høyre. Det er totalt «pointless», det er jo ikke humoristisk engang, mener valgeksperten, som roser Venstres «Viva Sponheim»-kampanje for å være humoristisk.

Aarebrot mener det blir helt feil å spørre Solberg om hun kommer til å trekke seg når det, ifølge Aarebrot «er planleggerne som burde skytes».

- Lav rente, lav rente

— Høyre har ikke vunnet frem med sitt budskap og har hatt en litt tam valgkamp. Partiet hadde nok fått mye større oppslutning med egen statsministerkandidat, sier seniorkonsulent Idar Eidset i Norsk Respons.

Høyres skremmekampanjer i avisene var også et feilgrep, mener Aarebrot, og bidro til at Ap gjorde et godt valg.

— De advarte mot SV, og gjorde samtidig slik at folk stemte Ap, mener Aarebrot, som tror de blå hadde fått mer igjen for å konsentrere seg om få budskap.

— Lav rente, lav rente, lav rente, hadde vært bedre enn de lange skrytelistene som folk glemmer.

- Troverdig Jens

Derfor fungerte en totalt gimmickfri valgkamp fra Ap, der en var opptatt av å få partilederen eksponert maksimalt, så godt, mener Ap-mannen Aarebrot. Det samme er tilfellet for Frp som holdt fokus på Carl I. Hagen, og ikke kjørte frem Siv Jensen ved siden av ham, mener Aarebrot.

Han støttes av Eidset i Norsk Respons.

— Stoltenberg har fremstått som en veldig tydelig og troverdig statsministerkandidat. Han har gjort en god valgkamp og han har dradd lasset for den rød-grønne regjeringen i valgkampen, sier Eidset.

Det var den siste helgen som avgjorde, med to partilederdebatter på fjernsyn der Stoltenberg gjorde en svært god figur, mener Eidset.

- Dårlig skolemat

Selv om SV får være med å styre landet, gjorde partiet et relativt dårlig valg. Aarebrot mener SVs utspill om gratis skolemat for alle på begynnelsen av valgkampen ødela mye for partiet.

— I seks år har SV prioritert skole. De har snakket om dårlige skolebygg, elendig inneklima og for få lærere. Og så kommer de plutselig med utspill om at elevene bør få kylling i skolen. Det er ikke rart velgerne blir forvirret, og lurer på om de kan stole på SV, mener Aarebrot.

Frank Aarebrot er kritisk til Høyres strategi.