Erna Solberg gjorde det eneste rette da hun ba Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen trekke seg fra valgkampen, mener professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud.

Under lørdagens valgkampåpning i Drammen sa Høyre-lederen at Ditlev-Simonsen burde avstå fra å drive valgkamp og betale tilbake pengene han skal ha unndratt beskatning. NTB er kjent med at uttalelsene vakte oppsikt i Oslo Høyre, der den sittende ordføreren fremdeles har bred støtte.

– Erna Solberg kunne ikke ha sagt noe annet, det var det eneste riktige. Hun måtte jo ta avstand fra Per Ditlev-Simonsens angivelige skatteunndragelser, sier Narud til NTB.

Solberg får også rosende omtale på lederplass i flere av landets aviser søndag. VG slår fast at Høyre-lederen var «sterk og klar», mens Aftenposten mener Ditlev-Simonsen burde ha vist en større forståelse for Solbergs klare råd.

– Rart at de tør

Hanne Marthe Narud mener hele skattesaken er trist og viser til at Per Ditlev-Simonsen i mange år har vært en fin representant for Oslo by.

– Han minnet meg om det gamle, anstendige Høyre. Det er synd når dette bildet nå rives ned. I det hele tatt minner saken mye om Albert Nordengens avskjed som Oslo-ordfører, sier hun. Nordengen trakk seg i 1990 etter en krise i Oslo kommune etter avsløring av korrupsjon, utro medarbeidere og inhabilitet.

Narud mener skattesaken er alvorlig, dersom den er gjengitt riktig.

– Spesielt hvis det viser seg at dette har pågått mens han satt i regjering, er det ille. Det er rart at politikere tør å gjøre noe slikt når de vet hvor sårbare de er i rampelyset, sier hun.

Mens valgforsker Anders Todal Jensen overfor Nettavisen slår fast at skattesaken kan føre til velgerflukt fra Høyre, tror Hanne Marthe Narud den kan slå begge veier.

«Ingen gavepakke»

– Det er for tidlig å si hvordan denne saken slår ut for Høyre i valgkampen. Det er ingen gavepakke, men den kan utløse en sympati fra velgerne slik KrFs Jan Birger Medhaug opplevde i sin tid. Reaksjonene viser nok at venstresiden i større grad enn høyresiden lar seg opprøre av denne saken, sier hun.

Høyres byrådsleder i Oslo, Erling Lae, har støttet Ditlev-Simonsens ønske om å fortsette å drive valgkamp. Og mens RVs Erling Folkvord overfor VG karakteriserer ordføreren som «krapyl», sier Frps Peter N. Myhre til samme avis at «vi må være forsiktige med å la bagateller fra langt tilbake i tid få store dramatiske konsekvenser».

– Denne saken sier jo ikke noe om Høyre som parti. Umoralen er jevnt fordelt i alle partier, men de ulike reaksjonene viser jo at det blir spennende å se hvordan denne saken slår ut, sier Hanne Marthe Narud.

Én stemme har Høyre iallfall mistet: PR-rådgiver Hans Geelmuyden er så opprørt over Oslo Høyres håndtering av saken, at han velger å gi sin stemme til et annet parti 10. september.

– Det er helt uaktuelt for meg å stemme på et parti der sentrale tillitsmenn viser en slik likegyldighet overfor lovbrudd, sier Geelmuyden til Nettavisen.