— Hvis jeg var Erna Solberg, så ville jeg bedt til Gud om at saken er over nå, slik at skadevirkningene kan bli begrenset, sier valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

- Ville være ryddig

Stortingsrepresentant Øyvind Halleraker trakk seg tirsdag som partiets samferdselspolitiske talsmann og bytter sete fra transportkomiteen til kommunalkomiteen på Stortinget.

— Jeg ville være ryddig, og det har tatt litt tid. Jeg vil så sterkt jeg kan beklage det jeg har gjort, jeg burde meldt mine interesser i registeret, og ikke latt meg oppføre i et anbud fra min kones selskap, sier Halleraker i et intervju med TV2 Nyhetskanalen.

- Begrenset skadevirkning

— Hvorvidt denne saken får konsekvenser for partiet og valgkampen, kommer an på om den utvikler seg videre med slektsforbindelser og forretningsavtaler, sier Aarebrot.

— Hvis det viser seg at det finnes en mange Halleraker-lignende familier med flere, vil jo saken få skadevirkninger.Aarebrot mener at det ikke er selve saken, men et eventuelt etterspill, som vil kunne skade Høyre som parti.

— Hvis saken er over med dette, så er skadevirkningen etter min mening begrenset, sier han.

— Etter at saken blåste, har han jo vært på defensiven hele tiden, han har jo på en måte trukket seg ut av situasjonen så godt han kunne, men det har ikke hjulpet.

Kan komme flere avsløringer

Aarebrot er ikke fremmed for at det kan komme flere avsløringer om bomselskaper i tiden fremover.

— Jeg har en følelse av at denne saken ikke er den eneste, det er en mengde slike selskaper med utspring i små kommuner som samarbeider om brosamband. Jeg tror ikke denne saken er enestående, sier Aarebrot.

Han tror saken kan rulle og gå gjennom sommeren om gravende journalister kaster seg over alle Vestlandets bomselskaper.

— Det har vært diskutert om det er for mange bompengeselskaper, og at det er for mye penger som forsvinner i administrasjon i disse selskapene. Nå får vi et eksempel med en familie som styrer det fra kjøkkenbordet, sier Aarebrot.