- En verdensrekord som skinner

Rekordsalget av Edvard Munchs «Skrik» er norgesreklame på sitt aller beste. - Vi må begynne å lære at Munch er norsk, mener Hans Richard Elgheim, sjef for Grev Wedels plass Auksjoner

- Det som står og skinner, er denne verdensrekorden som Sotheby's fikk i kveld, og som er av en norsk kunstner. Jeg tror vi trenger å tenke oss om for å fordøye dette. Vi må begynne å lære folk at Munch er norsk. Folk vet at Munch malte «Skrik», men at Munch er norsk, er det ikke så mange som vet, sier Elgheim til NTB.

- All publisiteten som har vært her i kveld og som kommer til å gå i ekko i de neste dagene, det er norgesreklame på sitt aller beste. Jeg tror at dette er det beste kultureksportframstøtet som har vært gjort, mener han.

Også andre Munch-malerier ble solgt på auksjonen hos Sotheby's onsdag kveld, men ingen var gjenstand for tilnærmet så stor konkurranse som «Skrik», noe Elgheim ikke legger for mye vekt på.

- I kveld dreide det seg om «Skrik» og markedet vil nok absorbere dette etter hvert.

Atmosfæren under auksjonen ble betegnet som elektrisk, og selgeren Petter Olsen sa på en pressekonferanse etter auksjonen at han var fornøyd.

- Mitt inntrykk er at det er en ekstra spent situasjon. Det er vel en spenning som grenser til det ubehagelige. Når det er sagt, så har Sotheby's håndtert dette fra a til å. Så jeg har et bestemt inntrykk av at selgeren er fornøyd, sier Hans Richard Elgheim.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Innenriks