— Jeg synes det er forferdelig og en katastrofe for Vestlandet. Man ofrer landskapet for kortsiktig profitt, sier Bjarte Hjelmeland på telefon fra Florida hvor DNS-sjefen ferierer.

Hjelmeland har engasjert seg kraftig i motstanden mot strømmastene, blant annet i en politisk reklamefilm som polemiserte mot masteløsningen i Hardanger.

Falsk miljøprofil

Han mener regjeringen vil bruke kraftlinjen til å fremstå som mer miljøbevisste enn de er.

— En tredjedel av dette strømforbruket de snakker om, er nordsjørelatert. Gjøa-feltet skal åpnes med brask og bram om kort tid og fremstilles som miljøvennlig, sier Hjelmeland.

Installasjoner på sokkelen får i økende grad strømtilførsel fra land, slik at plattformene kan unngå egenproduksjon med høye CO2-utslipp.

— Regjeringen kjøper seg en type miljøvennlighet ved å ofre Hardanger-naturen. Enden på visen blir at de plasserer utslippsproblemet et annet sted, mener Hjelmeland.

Kan bli nytt Alta Han vil engasjere seg videre i saken og avviser ikke å bli med i lenkegjengen som har annonsert sivil ulydighet mot strømmastene.

— Jeg må selvfølgelig vurdere et slikt skritt nærmere. Men bare det at denne saken ikke kan ankes, viser at regjeringen selv mener de ikke har rent mel i posen, sier Hjelmeland.

- Blir dette Vestlandets Alta-aksjon?

— Problemet med Alta var at aksjonistene tapte. Men det kan se sånn ut. Jeg har også snakket med flere i dag som er villige til å gå til slike skritt, sier Hjelmeland.

Her skal mastene gå. Zoom i kartet for detaljer (artikkelen fortsetter under kartet):

Hva synes du om vedtaket? Si din mening!