– Jeg har svært god tro på at lovforslaget vil gå gjennom, sier barne— og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) til NTB.

Sammen med Lars Peder Brekk (Sp), May Hansen (SV) og Gunn Karin Gjul (Ap) opplyste hun onsdag om at lovforslaget om en felles ekteskapslov for heterofile og homofile vil legges fram for Stortinget rett over nyttår.

Ramin-Osmundsen fastslo videre at høringsrunden ikke har fått regjeringen til å endre eller innskrenke de mest kontroversielle punktene.

Får rett til befruktning

Regjeringen står dermed fast ved forslagene om at lesbiske og homofile skal få inngå juridisk likestilte ekteskap som heterofile, at de skal få rett til å bli vurdert som adoptivforeldre, og at lesbiske ektefeller og samboere skal få samme adgang til assistert befruktning som heterofile. Kirke og trossamfunn får videre en rett, men ikke en plikt, til å vie lesbiske og homofile.

– Vi ønsker å sikre barna av lesbiske og homofile like rettigheter som barn av heterofile, og vil ønsker en rettferdig og lik behandling av kjærligheten. Den lesbiske og homofile kjærligheten er like fin og like god som den heterofile, fastslo Ramin-Osmundsen.

– Vi ønsker å berømme Ap og SVs handlekraft i denne saken, og Ramin-Osmundsens krystallklare tale, sier leder i LLH, Jon Reidar Øyan, til NTB.

– Dette er en stor dag for lesbiske og homofile, og barna våre, sier Øyan.

Tror på flertall

Lovforslaget er imidlertid svært kontroversielt for Senterpartiet (Sp,) og alle Sps representanter har blitt fristilt. Onsdag ville ikke parlamentarisk leder Lars Peder Klepp røpe hvor flertallet i stortingsgruppa nå står i saken.

– Det vil hver enkelt representant tilkjennegi når Stortinget skal behandle saken, sier Brekk til NTB.

Ap og SV må derfor søke støtte hos Høyre og Venstre, som begge har vedtatt at de går inn for hele eller deler av lovforslaget, for å få gjennom forslaget. Også Høyre har fristilt sine representanter i saken, og Venstre har fristilt dem på spørsmålet om assistert befruktning.

– Signalene vi har fått, både fra enkelte av Sps representanter og fra representantene til Venstre og Høyre, gjør at vi er så godt som overbevist om at hele lovforslaget vil gå gjennom, sier May Hansen (SV) til NTB.

Etter det NTB erfarer skal flere Sp-representanter som tidligere har sittet i tenkeboksen, nå ha falt ned på å støtte lovforslaget.

KrF skuffet over Sp

Kristelig Folkeparti (KrF) er skuffet over at Sp ikke fikk stanset regjeringens forslag om ny ekteskapslov.

– De kunne ha satt foten ned, og det er synd at de ikke gjorde det, sier KrFs Bjørg Tørresdal til NTB.

Hun var svært skuffet onsdag over å høre at regjeringen nå vil legge fram forslag til ny ekteskapslov, inkludert alle de kontroversielle punktene i det opprinnelige forslaget.

– Det som kom tydelig fram i dag, er at dette er en svært vanskelig sak for Sp. Svært mange Sp-velgere kommer til å bli skuffet over dette, sier Tørresdal.

KrF mener dagens lovverk er godt nok, både for homofile, lesbiske og heterofile, og mener det nye forslaget vil skape mer usikre rammer rundt barns oppvekst.

HAR TROEN: barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap.
HEIKO JUNGE