— Hva skal vi gjøre? Vi har reist fra andre siden av verden for å være med på dette. Dere må slippe oss inn, skriker den indiske TV-journalisten mot de uniformerte politibetjentene som sperrer inngangen til senteret der klimaforhandlingene nettopp har brutt sammen.

Tynnkledde Maria Virginaia Vilariño fra Argentina fortviler mer og mer ettersom dagen går.

— Det er en skandale. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å få til en så dårlig organisering, sier hun.

Vilariño representerer en miljøorganisasjon i hjemlandet og har reist alene til København for å delta på klimatoppmøtet.

— Jeg er så utrolig kald, hutrer hun.

Amper stemning

Stemingen ble svært amper etter at folkemassen hadde stått i iskald kø uten mat og drikke i opp mot ti timer, og fremdeles ikke fikk komme inn. Både delegater, NGO-representanter og pressefolk i den enorme køen var akkreditert, men fikk ikke hente akkrediteringene sine fordi det ifølge FN var for mange mennesker inne i konferansesenteret.

Flere hadde reist svært langt, og hadde lite klær i det kalde vinterværet. Allerede tidlig på ettermiddagen ble mange utålmodige og begynte med hissige tilrop.

Forsker Anders Tjernshaugen fra Cicero sto i kø i over syv timer, før han til slutt ga opp og reiste hjem.

— Det er håpløst å bruke en hel arbeidsdag i kø. Jeg skulle vært der og observert forhandlingene for Cicero. Men akkurat nå kunne jeg like gjerne vært i Oslo, sa Tjernshaugen før han altså ga opp.

FN vil ikke love at forholdene blir bedre utover i uken. Snarere tvert imot.

— Hvis det har vært kaos på Bella senter til nå, så kommer det bare til å bli verre, sier FNs medie-koordinator Axel Wuestenhagen til Jyllandsposten.

Over 45 000 mennesker er akkrediterte til det enorme arrangementet i København, selv om konferansesenteret bare har plass til 15.000 mennesker.

- Beklager situasjonen

FN har bestemt at de 22.000 representantene for miljøorganisasjoner, forretningsliv og lobbyister får sterkt begrenset adgang til forhandlingslokalene denne uken. Tirsdag får mellom 65 og 80 prosent av de såkalte NGOene komme inn. På torsdag er det bare 1000 heldige som slipper til.

Det spørs likevel om dette er tilstrekkelig.

— Til nå har det vært 130-140 TV-team på Bella senter. Når regjeringssjefene kommer i midten av uken regner vi at det kommer 3-400 team i tillegg. Derfor blir det store begrensninger på hvor mye mediene kan bevege seg rundt, sier Wuestenhagen.

Tone Hertzberg er kommunikasjonsrådgiver for Erik Solheim og har fått svært mange henvendelser fra norske pressefolk som ikke har klart å komme seg inn på Bella-senteret.

— Vi har kontaktet sekretariatet og prøver å få dem til å finne en løsning på problemet, men det ser ut til å være svært vanskelig. De beklager situasjonen, men kan ikke love at de akkrediterte pressefolkene kommer seg inn i løpet av tirsdagen heller, sier hun.