• Vi har mistet et helt særegent ukonvensjonelt og selvstendig tenkende samfunnsmenneske. Det sier sjefredaktør Einar Hålien i Bergens Tidende, hvor Einar Førde den siste tiden var spaltist.

PAAL KVAMME

— Gjennom spaltene i Bergens Tidende gjenoppdaget vestlendingene Einar Førde som tankevekkende samfunnsdebattant, men også som satiriker med stor sans for humor.

Det var i BTs spalter at Førde først fortalte at han hadde fått kreft.

— Etter mange år med selvpålagt meningssølibat i rollen som kringkastingssjef ønsket han å skrive nettopp i BT. Han kunne ha valgt en Oslo-avis, men det var gjennom BT han nådde ut til sine egne. Og vestlendingene tok imot ham med begeistring. Det var når han tok i bruk den mørkeste vestlandske humoren han fikk flest tilbakemeldinger fra leserne, men vel så viktig var det for folk å få de skarpe analysene fra et menneske som kjente det norske samfunnet bedre enn de fleste, sier Hålien.

BT-redaktøren ble kjent med Førde i NRK på slutten av 80-tallet, da Førde ble kringkastingssjef og Hålien var journalist og tillitsvalgt.

— Senere ble det hyppigere kontakt, etter at jeg tok over som distriktsredaktør i Nordland. Vi holdt kontakten etter at jeg begynte i BT og han sluttet som kringkastingssjef, sier Hålien.

— BT-leserne kommer til å savne ham, og jeg kommer til å savne ham rent personlig, sier Hålien.