– Vi er selvsagt skremt, men vi lar oss ikke skremme til å gjøre ting annerledes enn før. Jeg understreker likevel at politikerne og myndighetene nå må komme på banen for å få satt i verk stabile sikkerhetstiltak rundt synagogen, sier Sender til NTB.

De 11 skuddmerkene på den jødiske synagogen og samfunnshuset i Oslo vitner om at det ble brukt heller grovkalibret våpen da bygningene ble beskutt natt til søndag. Mest sannsynlig ble det brukt maskinpistol.

Skuddene er spredt i ujevn høyde på bygningene, men forholdsvis langt oppe på veggen. Davidstjernen av glass over inngangspartiet til synagogen er truffet to steder, likeledes er et dobbeltvindu høyt oppe på det tilliggende samfunnshuset gjennomhullet av ett skudd.

Stein og terror

Anne Sender sier skuddene mot synagogen kommer på toppen av en rekke andre hendelser den siste tiden. Hun viser til at det ble kastet stein mot synagogen for en måneds tid siden, hun viser til signaler fra etterretningshold tidligere i år om at det var planlagt terrorangrep mot synagogen, til veltede gravsteiner på den jødiske kirkegården i Oslo og til graffiti og ubehagelige e-poster.

– Alle disse hendelsene retter oppmerksomheten mot de få som står bak, og det skapes et inntrykk av at hele Norge er imot oss, men det er jo langt fra tilfelle, sier Sender.

Også den israelske ambassaden reagerer på skytingen.

– Vi beklager sterkt det som ser ut som en opptrapping av slike hendelser mot jødene i Norge. Men vi har tiltro til at norske myndigheter vil håndtere situasjonen på best mulig måte, sier heter det i en uttalelse fra den israelske ambassaden i Oslo til NTB.

Det drønnet

Mona Krefting som bor ca. 100 meter unna synes skytingen er uhyggelig. Hun ble vekket natt til søndag da skuddene falt, men så ingen da hun sto opp og kikket ut vinduet med utsyn til synagogens inngangsparti.

Hun var også på Aker Brygge i august og fikk kastet seg i dekning da medlemmer av A-gjengen der ble beskutt med pistol.

– Skytingen på Aker Brygge var som kruttlapper, dette her var noe helt annet, det drønnet, sier hun til NTB.

Etterlyser rød bil

Politiet hadde søndag ettermiddag ikke pågrepet noen for skytingen, men de etterlyser en liten rød bil som ble sett i området ved synagogen natt til søndag.

Vitner har observert at en liten rød bil med to personer forsvant fra stedet like etter skytingen kl. 02.36 natt til søndag. Politiet ønsker derfor å komme i kontakt med i Oslo personer som har sett en liten rød bil i løpet av natta, eller har andre opplysninger i forbindelse med skytingen.

Politiet har også fått opplysninger om at det ble brukt automatvåpen mot synagogen og at en mørkkledd mann ble sett løpende fra stedet

Falch, Knut