Barack Obama var svært tilfreds med oppholdet, og han fikk den støtten han hadde håpet på, sier nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland etter å ha tatt avskjed med presidenten.

Før Barack og Michelle Obama tok skrittene opp trappen til flyet, vekslet Jagland og resten av avskjedskomiteen noen ord med fredsprisvinneren.

Dilemma

– Han sa at det hadde vært et stort øyeblikk for ham, og at han hadde fått den støtten han håpet på. Han fikk også holdt en realistisk tale til hele verden, og fikk forklart dilemmaet mellom krig og fred, sa Jagland.

Han understreket igjen at Nobelkomiteen var overbevist om at Obama var rette person til å motta prisen i år, noe talen også viste.

– Vi ville gi beskjed til verden om at vi trenger politisk lederskap. Vi fikk en ærlig tale, om at det er en komplisert og farlig verden, men at det også fins idealer det går an å jobbe for, sa Jagland, som nå tar en pust i bakken etter en særdeles hektisk periode.

– Ja, nå er jeg sliten og tar en dag fri.

Forsinket avreise

Flyet skulle etter planen lettet klokken 10.25, men er forsinket.

Ved 9.50-tiden fredag formiddag forlot Obamas bilkortesje hotellet der presidenten og hans følge har bodd i det drøye døgnet hans norgesvisitt varte.

Et hundretall personer møtte opp i duskregnet fredag, i håp om å få et siste glimt av verdens mektigste mann i det han forlater landet, og Obama vinket fra bilvinduet til de frammøtte.

E6 var stengt i forbindelse med avreisen til presidenten.

Stort sikkerhetsoppbud

Obama-besøket har gått svært rolig for seg, og de over 2.300 politifolkene på jobb under besøket kan puste lettet ut og konstatere at alt gikk bra.

Rundt flyene var det flere secret service-agenter og flyplassansatte, og mange journalister hadde møtt opp for å rapportere fra Obamas siste minutter på norsk jord.

I tillegg vil seks lastefly av typen C-17 vil forlate Gardermoen fredag, lørdag og søndag. Disse rommer blant annet helikoptere.

Helikopterne som ikke fraktes med lasteflyene, flyr for egen maskin til Tyskland der de er stasjonert.

Jagland og Lundestad er på plass på flyplassen, og venter nå på at presidenten skal ankomme.