Høyre kan bare glemme regjeringssamarbeid med KrF hvis de finner på å ville sende EU-søknad i neste stortingsperiode.

— Ja-standpunktet har falt i KrF. Jeg kan med hundre prosent sikkerhet garantere at vi fortsatt vil si nei til norsk medlemskap i Den europeiske union, sier ja-mannen Knut Arild Hareide.

I går presenterte nestlederen og miljøvernministeren partiets programforslag på en pressekonferanse i Bergen. Hareide kunngjorde at løpet er kjørt for EU-tilhengerne i partiet.

«Jeg ble nedstemt»

— Det ligger ikke forslag foran landsmøtet i vår om å si ja til EU-medlemskap. Jeg ble nedstemt i sentralstyret, og respekterer selvsagt partiets standpunkt, sier Hareide.

— Hvordan blir det å argumentere mot norsk medlemskap i valgkampen, når du selv er overbevist ja-mann?

— For å være ærlig, partiet vil neppe sende meg på EU-debatter.

Hensynet til den utenrikspolitiske handlefriheten har veid tungt for KrF. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, som Hareide kaller «verdens beste på sitt felt», har argumentert iherdig for å videreføre denne uavhengighetslinjen.

Nei på toppen

— Det er behov for frittstående land som uavhengig av stormaktene kan påta seg oppdrag i fredsmekling og konfliktløsning, heter det i landsstyrets programforslag.

I KrF-ledelsen er Hareide enslig ja-mann. Partileder Dagfinn Høybråten er EU-motstander, det samme er nestleder Dagrun Eriksen og fungerende parlamentarisk leder Einar Steensnæs. Statsminister Kjell Magne Bondevik har ennå ikke forlatt tenkeboksen.

Satser på frivillighet

KrF hadde lagt presentasjonen av programforslaget til frivillighetssenteret Sesam på Nesttun. «Et sted for medmennesker» er slagordet til senteret, og nettopp frivilligheten blir en kjernesak for KrF ved høstens valg.

— Frivillighet må stimuleres, ikke kveles av byråkrati og regulering, sier Hareide.

KrF vil gi frivillige organisasjoner større muligheter til å kjempe om offentlige oppdrag som blir konkurranseutsatt.

Hareide sier KrF holder fast på motstanden mot forurensende gasskraftverk.

— Vi ønsker ikke at Norge skal bli det siste landet i verden som bygger forurensende gasskraftverk, men heller det første som bygger anlegg med full CO2-håndtering.

«Haga har sviktet»

Overfor BT slår han fast at dagens borgerlige regjering fører en mer radikal miljøpolitikk enn det SV kan drømme om å oppnå i et regjeringssamarbeid med Ap og Sp.

— Det er forskjeller mellom H og KrF, men vi makter å finne løsninger. Senterpartiet og Åslaug Haga har jo sviktet totalt i miljøpolitikken. De sier nei til ulv, nei til mer vern og går inn for at kommunene skal kunne legge ned veto når miljømyndighetene sier nei til bygging i strandsonen, sier Hareide.

KrF-ledelsen har ingenting imot at Ap-kvinnene og SV har reist debatten om ja til senaborter. Valgforskere spår også at KrF er tjent med at abort og kontantstøtte diskuteres i valgkampen.

— Ap vil aldri bli oppfattet som garantist for kontantstøtten hvis de kommer til makten. De vingler, akkurat som i gasskraftsaken. Om morgenen er de for, om kvelden er de mot, sier Hareide, som sammen med nestlederkollega Dagrun Eriksen er innstilt til gjenvalg på landsmøtet.