Bergens Tidende har sammenlignet de samme matvareprisene siden 1996. Den gang kostet den billigste handlekurven 1017 kroner. I forrige måned kostet kurven 963 kroner. Forrige bunnotering var i desember 1999 med en pris på 983 kroner.Nå koster en ukes forbruk for to voksne og to barn i gjennomsnitt 921 kroner.— Prisen er unaturlig lav. I presset for å få frem billig mat, ofrer vi både dyreetikk, moral og vår egen helse. Maten burde vært dobbelt så dyr, sier leder i Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv, til Bergens Tidende. - Dyrt og farlig Ifølge Miljøvernforbundet gjør priskrigen på matvarer at kvaliteten blir farlig mye dårligere.- I pengene vi sparer, ligger dyremishandlingen, genmanipuleringen, kunstige tilsetningsstoffer og sprøytemidler. Resultatet er at mye av det du får kjøpt, er skrot. Kyllingen smaker papp, og stadig flere får kreft blant annet på grunn av usunn mat, mener Oddekalv. Bruker minst i Europa I gjennomsnitt bruker hver nordmann 11,7 prosent av inntekten på matvarer. Gjennomsnittet i EU er 15 prosent. Til sammenligning gikk 50 prosent av inntektene til mat i 1940.- Vi burde brukt 20 prosent av inntekten på mat. Det er skapt en illusjon i Norge om at billig mat er bra. Det er helt feil. Bare se hvor mye vi bruker på bil, klær og tull vi ikke trenger. Maten skal tross alt være en nytelse hver dag, sier miljøverngeneralen.I løpet av noen måneder vil Miljøvernforbundet ansette to personer som bare skal arbeide for bedre, ikke billigere, mat. Reformbillig mat Mye av æren for at matprisene nå er lavere enn på mange år, går til momsreformen. Fra første juli sank matmomsen med rundt ti prosent.Dette har ført at konsumprisindeksen gikk ned med 1,4 prosent fra 15. juni til 15. juli. Dette skjedde med matprisene i perioden:* Kjøttvarer er blitt 8,6 prosent billigere.* Meieriprodukter som melk, ost og egg er blitt 9,7 prosent billigere.* Grønnsaker er blitt 14,3 prosent billigere.* Brød og kornprodukter er blitt 9,5 prosent billigere.* Frukt er blitt 3,7 prosent billigere.* Alkoholfrie drikkevarer er blitt 8,4 prosent billigere. Kaffe, te og kakao gikk samlet ned med 9,5 prosent, mens prisen på brus og juice falt noe mindre.Til sammen har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer sunket med 8,9 prosent.

LITE PÅ MAT: I gjennomsnitt bruker hver nordmann 11,7 prosent av inntekten på matvarer. Gjennomsnittet i EU er 15 prosent. Til sammenligning gikk 50 prosent av inntektene til mat i 1940.