STEIN ERIK KIRKEBØEN

– Det er greit at klatring er en risikosport vi utøver blant annet for spenningens skyld. Men spenningen skal være knyttet til om vi kommer opp, ikke om vi kommer ned. Etter mitt syn strider det mot risikosportens natur å gjøre den farligere enn nødvendig – når du ikke bestiger nye fjell eller gjør noe annet som bringer sporten videre ved å være nyskapende. Dette var dumhet, ikke en bragd, sie Gangdal til Aftenposten .

Les også: Forsvant på vei mot guttedrømmen

– Trå er den første nordmannen som har gjort det han har gjort?

– Ja, men det er likevel ikke på noen måte grensesprengende. Det er 29 år siden Reinhold Messner besteg Everest alene uten oksygen. Jeg synes det er pussig at Trå, som er så erfaren, gjør det, sier Gangdal, som gleder seg over at det ser ut til å ha gått relativt bra.

Gangdal har skrevet lærebøker i klatring, har klatret på Mount Everest fire ganger, en gang til topps, og i tillegg vært på fire andre topper over 8000 meter.

Les også: — Situasjonen stabil og bra

Manaslu (8163 moh.) klatret han uten oksygen, så han vet hvordan det oppleves.

– Selv om det er vanskelig å tallfeste, så viser dødstallene at det er to, kanskje tre ganger så farlig å klatre alene uten oksygen enn å klatre i et lag med oksygen i disse høydene, hevder han.

PRIVAT