— Hvis folk hadde kuttet ut brusen, ville de hatt råd til 5 for dagen, mener helseminister Dagfinn Høybråten til BT.

Men regnestykket hans blir ikke godkjent av forsker Trude Gjernes.

— Det må være ekstremt billig der Høybråten handler.

I BT har Gjernes tidligere pekt på at det blir for dyrt å kjøpe 5 for dagen til hvert familiemedlem i familier med lav inntekt.

«Urban» regnekunst

Helseministeren vil ikke være med på at det er et økonomisk problem å spise fem frukter og grønnsaker daglig.

— Vi har regnet på det her i departementet, og kommet frem til at det vil koste rundt syv kroner pr. person pr. dag, sier Høybråten.

Men Gjernes mener Høybråten dermed gjør seg skyldig i et «urbant» regnestykke.

— Helseministeren tar utgangspunkt i prisene der han bor selv. Han glemmer at ikke hele befolkningen har tilgang til like billig frukt og grønt som man får på Grünerløkka og i noen få andre bydeler i Oslo, sier Gjernes til BT.

— Bor man i Karasjok, får man i hvert fall ikke kjøpt et eple, en appelsin og en banan for til sammen syv kroner. Og enda mangler man to.

- Bli din egen helseminister

Bergens Tidende har den siste uken skrevet om at Norge har Europas største helseforskjeller mellom fattig og rik. I en kommentar til artikkelserien sier helseminister Høybråten:

— Helse er først og fremst et personlig ansvar. Det offentlige kan ikke velge livsstil for deg. Du er din egen helseminister. Folk må gjøre valgene selv. Samtidig er det klart at vi må bli flinkere å informere på en respektfull måte.

Helseministeren sier at vi trenger mer kunnskap om årsakene til de store forskjellene, og hvilke virkemidler vi kan ta i bruk for å rette opp skjevhetene.

— Her må vi lære av blant annet Sverige og Danmark, sier han.

— Vi må bli mer treffsikre med informasjonen. Helsestrategiene har vært for generelt orientert for et samfunn med store kulturelle forskjeller.

Røykere mest utsatt

Røyking er et av de områdene der de kulturelle forskjellene er størst. Blant menn med lavest utdanning røyker 55 prosent, mens blant dem med høyest utdanning røyker kun 15 prosent. For kvinner er tallene henholdsvis 50 prosent og 17 prosent.

Forsker Trude Gjernes mener røyking er et godt eksempel på hvordan myndighetene ikke når frem til de gruppene som trenger det mest.

— Jeg synes røykekampanjene har vært helt forferdelige, og kan godt forstå at folk kommer i opposisjon når de blir disiplinert på denne måten, sier Gjernes.

Hun har skrevet doktorgrad ved Universitetet i Bergen om temaet, og er tilknyttet Nordlandsforsk i Bodø.

— Intensjonen har vært god, men når noen føler seg stigmatisert, kan man ikke hevde at kampanjene har vært vellykkete.

- Folk må trimme

Høybråten tar ikke selvkritikk.

— De røykekampanjene jeg har vært ansvarlig for, har lagt stor vekt på å ikke stigmatisere røykere, men har vært kritisk mot tobakksindustrien. De har etter min mening vært faktabaserte. Begge kampanjene har strakt ut en hånd og gitt tilbud om hjelp til å slutte, sier helseministeren.

Det største helseproblemet er at nordmenn ikke trimmer, mener Høybråten.

— Hvis det hadde fantes en pille som beviselig kunne redusere risikoen for hjertesykdom, kreft og diabetes, hadde alle løpt til apoteket og kjøpt den. Vel, det finnes en slik kur: fysisk aktivitet. Det er ikke så mye som skal til heller, en halv times gange fem dager i uken er nok, sier helseministeren.

Nå har regjeringen vedtatt at det skal lages en handlingsplan for å bedre nivået av fysisk aktivitet blant nordmenn.

MYE FRUKT: Linda Førland er på handletur med mannen Harald Førland og sønnen Stian. Hun tenker ikke mye over at helseministeren vil ha oss til å spise «5 om dagen». Hun synes frukt er viktig. Det gjør også Stian, den ivrigste fruktspiseren i familien Førland. <br/>Foto: KNUT EGIL WANG