Kåringen er gjort i anledning kvinnedagen 8. mars. Tine-sjef Hanne Refsholt topper listen i Nationens kåring av de 100 viktigste kvinnene for landbruket. Politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård i Landbruks— og matdepartementet følger på andreplass, mens landbruksdirektør i Nord-Trøndelag, Kirsten Indgjerd Værdal, er den tredje viktigste kvinnen. Dronning Sonja følger på fjerdeplass.

I begrunnelsen for å inkludere dronningen på listen over viktige kvinner, skriver Nationen at dronning Sonja er en «trendsetter for kulturlandskap og kultur i Bygde-Norge», og at dronningen «synliggjør landbrukets kulturlandskap nasjonalt og internasjonalt, og holder foredrag om dette». Videre argumenterer avisen med at «det skulle da bare mangle om ikke kvinnen som skal bebo landets kongsgård får en plass på denne listen».

Tidligere landbruksminister Lars Sponheim (V) mener det er nettopp kvinner som er i stand til å modernisere norsk landbruk.

– Hele næringen er jo overbefolket av menn i 40- og 50-åra som leser Bondebladet og Nationen og har et par perioder i kommunestyret for Senterpartiet bak seg. Det må være ett av de mest konservative miljøene vi har i hele landet, sier Sponheim.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Ap) er enig med Sponheim, og sier landbruket trenger flere kvinner.