Filmskaper Martin Durkin hevder i sin dokumentar «The Great Global Warming Swindle» at teorien om menneskeskapt global oppvarming har fått så mye politisk oppmerksomhet at andre mulige forklaringer på klimaendringene ikke undersøkes godt nok. Filmen sendes på britiske Channel 4 torsdag.

Hva mener du? Diskutér her!

Ekstremvær

FNs klimapanel konkluderte tidligere i vinter med at menneskene selv må ta skylden for klimaendringene.

Forskerne i klimapanelet advarer blant annet nordmenn mot mer nedbør, oftere i ekstreme mengder, mer vind, smeltende isbreer, høyere vannstand, flere skadedyr — og dermed flere nye sykdommer. På verdensbasis spår forskerne mer ekstremvær og økt ørkenspredning, for å nevne noe.

Siden rapporten fra klimaforskerne ble fremlagt i februar har CO2 vært et av de heteste temaene blant politikere både i Norge og resten av verden.

Bekymrede vestlendinger

Anslag om blant annet økt vannstand og mer ekstremvær har satt en støkk i mange. I Norge er det vestlendingene som bekymrer seg mest for følgene klimaendringene kan gi.

En meningsmåling Sentio utførte for Bergens Tidende i februar avslørte at åtte av ti tror menneskeheten bidrar til klimaendringene i større eller mindre grad.

Bare 18,1 prosent tror oppvarmingen alene skyldes naturens egne svingninger. Kvinner og yngre personer er mest overbevist om at klimaendringene skyldes menneskenes utslipp av drivhusgasser som CO2 og metan.

- Klimaet endres hele tiden

Men forskerne som uttaler seg i Durkins dokumentar er uenige i at CO2-utslipp fra menneskers aktiviteter ligger bak de stigende temperaturene. De argumenterer for at økte CO2-nivåer heller er et resultat av temperaturstigningene.

De påpeker at jordens klima er i endring hele tiden, og at dette foregikk også lenge før menneskene tok i bruk fossile brennstoff.

- Stopper utvikling i u-land

Kutt i CO2-utslipp vil ikke nødvendigvis ha særlig innflytelse på klimaendringene mener forskerne, som i stedet påpeker at CO2-kutt kan kvele utvikling i den tredje verden og dermed hindre kampen mot fattigdom og sykdommer.

Røde Kors derimot, frykter at naturkatastrofer som følge av menneskeskapte klimaendringer kan øke fattigdommen i allerede hardt rammede land.

Ni professorer fra institusjoner som Massachusetts Institute of Technology (MIT) og NASA bidrar i den britiske dokumentarfilmen.

Dokumentaren presenterer blant annet en alternativ teori, basert på forskning som professor Eigil Friis-Christensen ved Danmarks Rumcenter har gjort. Ifølge denne teorien vil økt aktivitet på solen redusere dannelsen av skyer over jorden, og temperaturen dermed stige.

OVERSVØMMELSE: Vi kan skylde oss selv for høy vannstand som følge av klimaendringer, mener FNs klimapanel. I en ny dokumentar hevder flere forskere at akkurat det er en myte. Dette bildet ble tatt på Bryggen den 12 januar.
Brekke, Eirik