— Litt overrasket ble jeg jo, men ettersom hun var invitert for å gi LOs syn, er dette ikke problematisk, sier Trygve Horgen, NKP-mann og fagforeningsleder ved Mjellem & Karlsen.

Redd for å legitimere Frp

— Min første reaksjon var om ikke dette vil bidra til å legitimere Fremskrittspartiet. En ting er at mange LO-medlemmer stemmer Frp, men ideologisk sett er det et hav mellom LO og Frp, sier Per Østvold, SV-mann og forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Han ble overrasket over Gerd-Liv Vallas uvante utspill.

— Jeg er engstelig for at dette kan skjule den politiske avstanden her, at folk skal tro at vi synes det er ålreit at folk stemmer Frp, sier han.

— Dette vil Frp helt klart tjene på. Men hvis hun stiller opp på flere landsmøter, vil jo dette jevne seg ut. Hun bør være minst like positiv til å stille opp hos andre partier, sier Østvold.

— Det er et dristig trekk, men jeg har ikke noe mot at folk er dristige. Kanskje hun også er dristig nok til å myke opp LOs ensidige samarbeid med Ap?

- Et lurt trekk

Også Hans Wilhelm Gullestad, informasjonsrådgiver i PR-byrået Argument i Bergen, er positiv til Vallas utspill.

— Et lurt trekk. LO har alt å vinne på å møte ulike miljøer, knytte kontakter og hevde sine synspunkt. Når Frp i praksis er det nest største arbeiderpartiet i Norge, er det helt riktig av LO å stille, sier Gullestad.

— LO har antakeligvis sett at det blir for smalt bare å satse på Ap. Dette kan legitimere LO i en bredere krets enn det man har hatt tradisjon for, sier informasjonsrådgiveren.

- Nødvendig for LO

– Reaksjonene blir nok større i LO og på venstresiden enn noen andre steder. Her i Bergen blir det nok sett på som noe kuriøst og morsomt. For det er jo noe som skurrer litt her, sier valgforsker Frank Aarebrot.

— Er dette bra for LO?

— Bra og bra, fru Blom, det er vel mer nødvendig enn bra.

— Dette er nok kontroversielt for LO-folk med ideologisk motstand mot Frp. Men jeg tror det er Gerd-Liv Valla sin nese som har rett. I lengden vil det være veldig problematisk for LO-ledere å si nei til å tale i Frp; vi snakker tross alt om et av landets største partier, sier valgforsker Frank Aarebrot.